BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék

London és Párizs emelkedésben, míg Frankfurt csökkenésben zárt a kereskedést szerdán.

Frankfurt kivételével indexemelkedéssel fejeződött be a kereskedés a vezető európai tőzsdéken szeptember első kereskedési napján.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,43 és 0,47 százalékkal zártak magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,74 százalékkal emelkedett.

Fotó: Shutterstock

Az indexek elsősorban a némi csökkenéssel együtt is kedvező európai feldolgozóipari teljesítménymutatóknak, illetve vállalati eredménybeszámolóknak köszönhetően emelkedtek szerdán.

  • Londonban 0,43 százalékos emelkedést ért el az FTSE-100 index,
  • a párizsi CAC-40 index 1,18 százalékkal emelkedett,
  • míg a frankfurti DAX index 0,09 százalékkal csökkent.
  • A milánói és a madridi tőzsdék 0,66 és 1,65 százalékos indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést.

Madridban 2 százalékos indexemelkedés is volt napközben, ami június vége óta a legmagasabb szintre vitte fel az indexet. A milanói tőzsdeindex is megközelítette az augusztus közepén elért 13 éves csúcsot.

Az olajár csökkent szerdán az amerikai olajtermék készletek növekedése hírére. Az elmúlt héten az amerikai üzemanyagkészlet 1,3 millió hordóval növekedett, miközben a piac 1,6 millió hordós csökkenést várt.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára hordónként 70,85 dolláron 1,09 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 1,15 százalékkal csökkent 67,70 dollárra.

Az OPEC és a szervezeten kívül nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szerdán megállapodott a termelés növelésében az előzetes tervek szerinti ütemezésben. Eszerint az év végéig miden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a havi kitermelést. A bejelentés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Az év eleje óta a Brent ára 44 százalékkal, a WTI ára 43 százalékkal emelkedett.

Az eurót 0,37 százalékkal jegyzik erősebben 1,1851 dolláron, az arany spot ára 0,05 százalékkal csökkent unciánként 1812,57 dollárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.