BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyereséges az AstraZeneca Covid-vakcinája

A Vaxzevria részvényenként egy centtel járult hozzá a brit–svéd gyógyszergyártó negyedéves eredményéhez.

Ötszázalékos eséssel nyitottak a londoni tőzsdén az AstraZeneca részvényei, miután a brit–svéd  gyógyszeripari vállalat az elemzői várakozásokat meghaladó bevételbővülést, ám a konszenzusnál szerényebb profitot jelentett péntek reggel. 

A társaság saját fejlesztésű koronavírus-vakcinájának is köszönhetően közel másfélszeresére ugró, 9,74 milliárd dollár árbevételt ért el a szeptemberben zárult három hónapban, 

pozitív meglepetést szerezve ezzel a 9,4 milliárdos előzetes piaci becsléshez képest. Az egy részvényre jutó 1,08 dolláros profit viszont elmaradt az 1,28 dolláros elemzői konszenzustól.

A Vaxzevria Covid-vakcina forgalma 1,05 milliárd dollárt ért el, és első alkalommal termelt nyereséget a vállalatnak, igaz, eredmény-hozzájárulása mindössze egy cent volt az időszakban. Az AstraZeneca szerint az oltóanyag korlátozottan nyereséges lehet a jövőben, ami a negyedik negyedévben ellensúlyozza majd az antitestkoktél-terápiához kapcsolódó költségeket.

Fotó: Claudio Bresciani / AFP

A Tagrisso nevű, tüdőrák kezelésére szolgáló készítmény kínai értékesítése elmaradt a várttól, a társaság csúcskészítményének számító gyógyszer eladásai globálisan így is 8 százalékkal, 1,25 milliárd dollárra nőttek. Jól fogyott a Symbicort márkanéven futó asztmagyógyszer is, amely a tavalyinál 13 százalékkal magasabb, 626 millió dollárral járult hozzá a forgalomhoz. 

A gyógyászati cég – a rivális Pfizerrel szemben – nem módosított egész éves eredménycéljain.

Verte a bevételi várakozásokat a BioNTech

Jövőre már évi 4 milliárd dózist gyárthat a Covid-vakcinából a mainzi BioNTech.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.