BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenegy éve nem látott kamatemelés Izraelben, félnek a recessziótól

Az izraeli jegybank 2,75 százalékra emelte az alapkamatot.

Az izraeli jegybank fél százalékkal felemelte, és ezzel 2,75 százalékban határozta meg az alapkamatot Izraelben 

– jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet hétfőn.

Az Izraeli Nemzeti Bank monetáris tanácsának ez volt a legjelentősebb kamatemelése az elmúlt tizenegy évben, miután az infláció megfékezéséreaz elmúlt tizenegy héten már harmadszor folyamodott a kamatemelés eszközéhez.

Korábban évekig 1,6 százalék volt az alapkamat, és az Ynet szerint a következő hónapokban további emelkedés várható, s az év végére elérheti a 3,5 százalékot. 

Az elemzők attól tartanak, hogy 

a kamatemelések nyomán a gazdaság lelassul, újra emelkedni fog a jelenleg alacsony munkanélküliség, és nő a hitelek törlesztőrészlete, így a többnyire lakásvásárlásokhoz felhasznált jelzáloghiteleké is.  

Jerusalem,,Israel.,September,10,,2019.,The,Bank,Of,Israel,Headquarters
Fotó: Shutterstock

Amír Jaron professzor, az Izraeli Nemzeti Bank (Bank of Israel) elnöke nemrégiben bejelentette, hogy az izraeli inflációs helyzet és a világban zajló események fényében fokozatosan és folyamatosan emelkedni fognak a kamatok.

Időközben azonban a helyzet megváltozott, 

a recessziótól való félelem légköre sújtja a világot és benne Izraelt, 

ezért a lap szerint a jegybank lelassíthatja a kamatemeléseket, hogy az infláció ellen küzdve ne okozza a gazdaság gyors lassulását.    

A jövő csütörtöktől érvényes kamatemelés legfőbb oka, hogy januári előrejelzések 2022-re 1,6 százalékos éves inflációt jósoltak, azonban a valóságban ezt messze meghaladóan, az elmúlt hónapban éves szinten 4,1 százalékra gyorsult a pénzromlás.  

Az infláció várhatóan 5-6 százalék fölé emelkedhet az elkövetkező hónapokban, különösen az üzemanyagárak ismételt áremelkedése miatt. 

Az izraeli jegybankot különösen aggasztja a lakásárak megugrása, 

a drágulás az elmúlt egy évben meghaladta a 15 százalékot, bár ingatlanszakértők szerint már megtorpantak az árak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.