BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási ralival zárta a napot a Waberer's

Gyér forgalom mellett 1 százalékkal erősödött hétfőn a BUX. A Magyar Telekom és az OTP remekelt, a Richter és a forint viszont gyengén kezdte a hetet.

Az amerikai tőzsdei szünnap miatt szerény forgalom mellett kereskedtek a hét elején az európai piacokon, a vezető nyugati indexek vegyesen, ám zömében kisebb erősödéssel zárták a napot.

A magyar börzét optimista hangulat uralta, a BUX 1 százalékos emelkedéssel 39 707 ponton fejezte be a kereskedést, a parkett forgalma ugyanakkor meglehetősen gyér, mindössze 3,4 milliárd forint volt.

Illustration picture shows  trucks of Hungarian transport company Waberer parked at the industrial area in Opglabbeek, Limburg province, Friday 23 December 2016. The Eastern European drivers are brought home to their homeland for the holidays.BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / Belga via AFP

A Budapesti Tőzsde sztárja egyértelműen az egy nap alatt közel negyedével felértékelődő Waberer’s volt. 

A fuvarozó társaság papírjai a nagytulajdonosok múlt pénteki tőzsdezárás után érkező részvényfelvásárlási ajánlatára 23,9 százalékot raliztak, így közel két és fél havi csúcson, 2230 forinton nyugtázták a napot. A vállalat részvényeivel 189 millió forint értékben cseréltek gazdát, ezzel az OTP–Richter–Mol trió mögött a negyedik legforgalmasabb hazai papír volt.

A nagypapírok a gyengélkedő Richter kivételével jelentősebb árfolyam-emelkedéssel örvendeztették meg részvényeseiket. Az emelkedést a blue chipek között a Magyar Telekom vezette 3,4 százalékkal, a távközlési papír ezzel 333 forintig menetelt. Az OTP papírjai 1,7 százalékkal, 8534 forintra erősödtek, míg a Mol részvényei 1,3 százalékkal 2950 forintra drágultak. Az alulteljesítőnek bizonyuló Richter kurzusa viszont 1,2 százalékkal 6855 forintra ereszkedett.

A forint számára nem indult jól a hét, a hazai fizetőeszköz az euróval szemben fél, a dollárhoz képest pedig 0,4 százalékkal értékelődött le. A közös európai pénzt 401,8 forinton jegyezték, egy dollárért pedig 385,2 forintot kértek a pesti tőzsdezáráskor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.