Pozitív számokkal rukkolt ki a Graphisoft Park a keddi piaczárás után közzétett első féléves gyorsjelentésében. A tárgyidőszakban a bérleti díjbevétel 7,71 millió euró, míg a pro forma nettó eredmény 2,78 millió euró volt. 

Az előbbi 6 százalékkal, az utóbbi pedig 14 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának adatát. A féléves gyorsjelentésben az idei év egészére korábban publikált előrejelzést 200 ezer euróval megemelve, 15,2 millió euró bérleti díjbevétel mellett 5,4 millió euró adózott eredményt vár a menedzsment.  Ez a díjbevételek 6 százalékos és az adózott eredmény 12 százalékos növekedését jelenti év per év alapon.

A Graphisoft park mérlegadatai


A várakozásokat meghaladó eredmény elsősorban a növekvő ingatlankihasználtságnak köszönhető. A koronavírus-járvány következtében kialakult bizonytalanság jelentősen enyhült. A tapasztalatok alapján a home office és a hibrid munkavégzés térnyerése mellett hosszú távon is érzékelhetően szükség van a személyes jelenlétre, a közös munkára.

 Ezt igazolja, hogy a Graphisoft Park inspiráló, zöld környezetben elhelyezkedő, számos közösségi térrel rendelkező irodaterületei iránt a tavalyi második fél évtől ismét folyamatosan növekvő igény mutatkozik. A kihasználtsági ráta az idei első fél év végére már 98 százalékra nőtt, az energiahordozók drasztikus drágulása miatt azonban újra számolni kell az üresedési ráta emelkedésével.A közüzemi költségek többszöröződése ugyanis extra terheket ró a bérlőkre. A Graphisoft Park energiahatékonyságot támogató beruházásokkal, felújításokkal és korszerűsítésekkel, továbbá épületenként az energiafogyasztás csökkentési lehetőségeinek feltárásával támogatja a bérlőket az optimális irodahasználat elérésében.
Idén májusban az előző évi pro forma eredmény 90 százalékának megfelelő, mintegy 4,4 millió euró osztalékot fizettek ki . Ezt követően a rendelkezésre álló és a működés során termelődő készpénzállomány a fél év végére meghaladta a 8 millió eurót, ami kellő alapot ad a vállalat hosszú távú biztonságos működéséhez, az egyes bérlői kialakítások, épület-korszerűsítések, -felújítások finanszírozásához, továbbá tartalékot képez a esetleges negatív hatásainak kivédéséhez. 

Graphisoft Park új rész átadás
Fotó: Világgazdaság (archív)

A hitelállomány az előző év végi 97 millió eurót meghaladó értékről 94 millió euró alá csökkent. Ezenkívül a nemzetközi kamatkörnyezet szigorodása mellett a teljes futamidőre rögzített alacsony kamatozású hitelek kamatfedezeti ügyleteinek értéknövekedése is javítja a saját tőkéje értékét. 

Az ingatlanállomány valós értéke külső tényezők hatására mintegy 7 millió euróval csökkent, ennek ellenére a valós nettó eszközérték az előző év végi értéket egymillió euróval meghaladva, 152 millió euró lett.

Az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 328 ezer euróval csökkent az előző év végéhez képest, elsősorban a recessziós kilátások, az energiaárak megugrása, az emelkedő és az általános piaci bizonytalanság miatt. 

A fejlesztési területek értéke összességében 6,5 millió euróval csökkent. A csökkenés elsősorban az Északi Fejlesztési Terület kármentesítéséhez kapcsolódó bizonytalanságok számlájára írható, de hozzájárult az a körülmény is, hogy az építőipar általános kapacitáshiánya, valamint a nyersanyag- és energiaárak nagyarányú növekedése miatt a lehetséges beruházások becsült költsége és kivitelezési ideje hosszabbá és kockázatosabbá vált.

A menedzsment által a frissített prognózis szerint idén az EBITDA elérheti a 14,2 millió eurót, szemben a tavalyi 13,95 millió euróval.  

A 25 évvel ezelőtt megfogalmazott mikro-szilícium-völgy koncepció működik– emelték ki a vezetői összefoglalóban.