Az előző hetinél kisebb forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 37 838 ponton zárt pénteken, múlt péntekhez mérten 2,1 százalékkal alacsonyabban. 

Budapest 2020.10.08.BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációkfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György

Némi derűlátásra ad okot, hogy a hét utolsó tőzsdenapján már erősen felpattant a magyar és Európában is kedvező fordulatot vett a befektetői hangulat.

A részvénypiac heti forgalma 47,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével gyengültek.

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésen a vártnál nagyobb, 125 bázispontos szigorítást hajtott végre, majd jelezte, hogy a jelenlegi 13 százalékos alapkamat mellett véget ért a kamatemelési ciklus. A következő időszakban a likviditás szűkítésével folytatódik a monetáris szigorítás.

A Mol árfolyama az elmúlt öt nap alatt 9,3 milliárd forintos forgalomban 0,2 százalékkal csökkent, a papír 2406 forinton fejezte be a pénteki kereskedést.

Az OTP árfolyama kereken 5 százalékkal, 7908 forintra gyengült, heti forgalma megközelítette a 25 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 7400 forinton stagnált, a gyógyszerpapírra összesen 11,7 milliárd forint értékben kötöttek ügyleteket.

A Magyar Telekom jegyzése 1,5 százalékkal, 296 forintra csökkent, miközben 587 millió forintos forgalmat ért el.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3587 ponton zárt a héten, ami 2,7 százalékkal alacsonyabb előző heti záróértékénél.