BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyengülő dollár támogatja a nyersanyagpiacokat

A szektor jó úton halad az idei második pozitív hónap felé, ami elsősorban az ezüstnek, az energiahordozóknak, valamint a réznek köszönhető.

A nyersanyagok piaca második hete drágul, az elmúlt héten több mint egy éve nem látott ralinak lehettünk szemtanúi. A szektor jó úton halad az idei második pozitív hónapja felé, ami elsősorban az ezüstnek, az energiahordozóknak valamint a réznek köszönhető. A kínai döntéshozók által bejelentett gazdaságserkentő intézkedéseknek nem volt túl nagy hatásuk a nyersanyagpiacra, múlt héten a legfontosabb hajtóerő kétségtelenül a kockázati hangulat pozitív felélénkülése volt – a vártnál alacsonyabb amerikai inflációt követően. A hírre a dollár és az államkötvényhozamok meredeken zuhantak, miután feltámadt az optimizmus azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kamatemelési ciklus a végéhez közeledik. Ez csökkentené a recesszió kockázatát és annak a keresletre gyakorolt, esetleges negatív hatását.

A nyersolaj ára harmadik hete emelkedik a nem várt líbiai és nigériai termeléskiesés következtében, ezek felerősítik Szaúd-Arábia és Oroszország önkéntes kitermeléscsökkentési bejelentéseit. A vártnál gyengébb amerikai infláció nyomán gyengülő dollár hatására javuló piaci hangulat elősegítette, hogy a befektetők figyelme a lehetséges recesszióról a szűkülő kínálat felé forduljon.  

Ami a keresletet illeti, a Nemzetközi Energiaügynökség és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete havi olajpiaci jelentései a második fél évre a globális kereslet erősödését jelzik. Abban azonban mindkét elemzés egyetért, hogy az idei kereslet napi több mint 2 millió hordóval emelkedik majd. Ennek eredményeképpen, a kitermelés csökkentésével együtt úgy tűnik, ártámogatóbb időszak elé nézünk. A Brent a 80 dolláros ellenállást áttörve hamarosan teszteli majd a 200 napos mozgóátlagot, majd a következő cél az idei 88,1 dolláros csúcs lehet.

A Brent árfolyama 2023-tól
Stratégia

Az arany és különösen az ezüst felfelé száguldott, miután a gyengébb júniusi infláció és a termelői árakról szóló jelentések hozzájárultak a dollár erős gyengüléséhez – ez megerősítette az amerikai kamatemelési ciklus végére vonatkozó várakozásokat. Április óta az arany a legjobb hetet zárta, de érdemes megjegyezni, hogy az 1,8 százalékos emelkedés elmaradt a dollár 2,2 százalékos gyengülésétől, ami rávilágít egy korrekció kockázatára.

Az ezüst eközben erősen kapaszkodott felfelé, mielőtt ellenállásra talált a 2011-es 50 dolláros csúcsról elindult csökkenő trendvonal mentén 25,25 dolláros szintnél. A nemesfémekkel kapcsolatos, régóta fennálló nézetünket a közelmúlt fejleményei csak megerősítették, de továbbra is óvatosak vagyunk a jelenleg tartó korrekció miatt. 

Az arany esetében az 1980 dolláros ellenállás áttörése lehet az első meghatározó jelzés, hogy a korrekció véget ért. Az ezüst esetében a 24,48–26,23 dolláros kínálati zónát lesz érdemes figyelni az elkövetkező hetekben, hogy világossá váljon raliról beszélünk-e, vagy a bikák rohama egy újabb korrekcióba fullad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.