BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs uborkaszezon a forintpiacon, ahol heti hullámokban apad és dagad az árfolyam

Az MNB jövő héten esedékes kamatdöntése előtt a pozíciókat záró spekulánsok lökték a gyenge oldalra a forintot. Ám a magyar deviza kamatelőnye még egy újabb vágás után is jelentős maradna. Ezért rövid távon sanszos a 380 alatti euró, viszont a kamatcsökkentési periódus törvényszerűen magával hozza a trendszerű forintgyengülést.

A nyári uborkaszezon ellenére is izgalmas heteket tudhat maga mögött a forintpiac. Bár a brókerek szabadságolása önmagában is növelheti a volatilitást, illikvid kereskedés jellemzi ilyenkor a tőzsdéket. A parketten maradók egy-egy jól irányzott pozícióval is nagyot lendíthetnek az árfolyamon. Ez aligha magyarázza azt a heti ütemezésben váltakozó mintázatot, amely ebben a hónapban kialakult. Amikor a pánikeladásos hetek közé beékelődött egy vételi erőtől duzzadó hét.

Hungarian,Forint,Banknotes
Hungarian Forint banknotes
Fotó: Shutterstock

A három héttel ezelőtti pánikeladásokat a Standard and Poor’s hitelminősítése előtti aggodalmakkal lehetett összefüggésbe hozni, ami 385 közelébe tolta az euró-forintot. Ezzel szemben a múlt héten 373 közelébe erősödött a forint, részint a S&P kedvező minősítésének hatására, részben a vártnál hűvösebb amerikai inflációs adatoknak köszönhetően. Ennek nyomán komoly forinterősödési várakozásokkal indult a hét. Mert 

a technikai kép azt mutatta, hogy még van tere a forintnak az erős oldalon,

legalább a 30 és 50 napos mozgóátlagok által kifeszített 372–373-as támaszzónáig, de a júniusi kitörési szint, a 370-es lélektani határ sem esett messze. 

A hét első felében csendesen elüldögélt a kurzus a mozgóátlagokon, 

látszólag erőt gyűjtve egy komolyabb teszteléshez. Ám csütörtök délután kivált a forint a régiós devizák csoportjából, s erőteljes gyengülési hullám indult, 

az euró-forint felpattant a támaszokról, s 381 fölé lendült,

bár a 382,50-nál húzódó ellenállás nem volt veszélyben.

A váratlanul 

erőteljes forintgyengülésre három fundamentális magyarázat

is adódott. Az egyik ilyen a magyar vétó szelének kifogása az európai vitorlákból, bár valószínűleg sok más ország sem támogatná az uniós szavazati rendszer megváltoztatását. A másik lehetséges magyarázat, az Erasmus-program egyre valószínűbb felfüggesztése, ám ennek eddig is nagy volt a sansza. Végül szóba került a dollárgyengülés is, ám 

a dollár hamar magához tért, a forint meg úgy maradt. 

Mindenesetre abban egyetértettek pénteken a VG által megkérdezett elemzők, hogy a három magyarázat együtt és külön-külön sem indokolta a forint ennyire erőteljes gyengülését. 

 

Az e heti intenzív forintgyengülés legvalószínűbb magyarázata, hogy a jövő heti 

MNB-kamatdöntés előtt sokan zárták a carry trade pozíciókat,

vagyis a kamatelőnyt kihasználó forintvételeket. A piac ugyanis arra számít, hogy az MNB 100 bázisponttal csökkenti az irányadó betéti kamatot.

A carry trade ügylet esetében a bankbetét és a bankhitel párosa a kiindópont. Ahogy a betétes kamatra tarthat igényt, a kölcsönvevő pedig tartozik is a kamattal, úgy a devizapiacon is kamatot fizetünk, és kamatot kapunk, ha pozíciót nyitunk egy devizapárra. Aki forintot vesz euró ellenében, a forintkamat és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el, ami az árfolyammozgás veszteségét enyhítheti vagy a profitját megfejelheti. 

A forintnak még egy kamatvágás esetén is jelentős maradna a kamatelőnye, ezért rövid távon esélyes a 380 alatti euró. Ám 

a kamatcsökkentési periódusban trendszerű forintgyengülés jósolható.

 Ezért az Equilor év végére a 380–390-es sávba várja az euró-forintot. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.