BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP húzta a pesti tőzsdét

A vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest, ami több tényezővel is magyarázható.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 886,68 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 56 909,30 ponton zárta a napot 11,3 milliárd forintos forgalomban. A hazai nagypapírok kivétel nélkül erősödtek az előző napi záráshoz képest: az OTP-részvények ára 3,4 százalékkal, 13 700 forintra nőtt 7,3 milliárd forintos forgalomban.

20201008 Budapest BÉT Budapesti Értéktőzsde Zrt. IllusztrációFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20201008 Budapest 
BÉT 
Budapesti Értéktőzsde Zrt. Illusztráció

Fotó: Kallus György 
 LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,35 százalékkal 568 forintra emelkedett, forgalma 167,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 105 forinttal, 1,21 százalékkal 8765 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4994,76 ponton zárt szerdán, ez 8,13 pontos, 0,16 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint az OTP kiemelkedően jó teljesítményét egyrészt az segíthette, hogy lapértesülések szerint közel van a bank romániai leányvállalatának eladása, másrészt kedvező híreket vár a piac a csok pluszról, ami ösztönözheti a hitelezést. Hozzátette: az OTP európai összehasonlításban is kimagaslóan teljesített.

A többi vezető részvénnyel kapcsolatban nem érkeztek hírek, az elemző szerint a pozitív hangulat terjedt át a többi papírra, így felülteljesített a magyar piac.

Középmezőny a magyar tőzsdén: az a jó hír, ha nincs hír

Több alkalommal is történelmi rekordot döntött a BUX index a nyár végén és az ősz elején, kissé elvonva a figyelmet a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett közepes kapitalizációjú (midcap) részvényekről. Pedig szép csendben a midcap papírokból összeállított BUMIX is historikus csúcsra ért, augusztus 22-én története során először sikerült ötezer pont felett zárnia. A BUMIX idei teljesítménye 36,7 százalék árfolyamplusz, alaposan felülteljesítve a 28,7 százalékkal menetelő vezető mutatót, a BUX-ot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.