Pénz- és tőkepiac

Forintgyengülés indult az MNB vártnál szélesebb kamatvágása után

Az MNB keddi, meglepő mértékű kamatcsökkentését követően a korábban letört 382,50-es szint fölé pattant az euró-forint.

Felpattant az euró-forint kurzus, s a magyar fizetőeszköz intenzív gyengülése kezdődött, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanács 75 bázisponttal, 12,25 százalékra vágta a jegybanki alapkamatot. A piac előzetesen arra számított, hogy az MNB 50 bázisponttal, 12,50 százalékra mérsékli az irányadó rátát. Ám ennél is fontosabb lehet a jegybanki kommunikáció. Ezzel kapcsolatosan a forint jövőbeni kamatpályájára vonatkozó óvatos üzenet a várakozás. A döntés hátteréről 15 órától tart háttérbeszélgetést Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Lot,Of,Money,From,Different,Countries
forint, zlotyi, dollár,
Fotó: Shutterstock

Őszi legjobb formájában várta a kamatdöntést a forint. Kedden újabb támaszt tört le az euró-forint árfolyama 382,50 közelében, majd tesztelte a 200 napos mozgóátlagot, mely jelenleg 380,48 forintnál feszül. Itt azonban megtorpant a forinterősödés, s még a kamatdöntés előtt kisebb korrekció indult, melynek során az euró-forint kurzus 382,30 közelébe is felszúrt. Amit finom forinterősödés követett a döntés előtti percekben. 

A döntés előtt technikai szempontból a letört 382,50-es szint jelentett rövid távú ellenállást, míg a döntés után immár az 50 napos mozgóátlag lehet a következő technikai megálló 385 közelében. 

A kamatdöntést követő percekben 383,1 közelébe emelkedett az euró-forint.

 

euró forint korrekció MNB
Kapcsolódó cikkek