BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hatalmasat kaszáltak a shortosok szeptemberben az MI-rali kifulladásán

Az amerikai részvénypiacokon a mélyrepülésre fogadó befektetők 50 milliárd dolláros nyerőbe kerültek az ősz első hónapjában.

A mesterséges intelligencia tüzelte hatalmas idei tőzsdei rali megtorpant szeptemberben, ennek hatására a legnagyobb technológiai vállalatok mélyrepülésére fogadó befektetők idei legjobb hónapjukat érték el, több mint 50 milliárd dolláros nem realizált profitot generálva az ősz első hónapja során.

Fotó: Angela Weiss/AFP

A tetemes nyereséget az S&P 500 index 4,9 százalékos beszakadásával párhuzamosan érték el a pesszimista befektetők, idei legjobb egyhavi teljesítményüket könyvelve el ezzel. A mélyrepülés hátterében a mesterségesintelligencia-papírok ralijának kihűlése mellett a Fed várhatóan hosszan magasan maradó kamatpályája is felbukkan az elemzők szerint.

A legnagyobb nyereséget a shortosok az Apple (1,8 milliárd dollár), az Nvidia (1,5 milliárd), az Amazon (872 millió) és a Tesla (722 millió) részvényein érték el.

Az S&P 500 index alakulása 2023-tól
Valóssággal beszakadt az S&P 500 index kurzusa szeptemberben.

Ihor Dusaniwsky, az S3 piackutató elemzési részlegének ügyvezető igazgatója a Bloombergnek kiemelte: szeptemberben a shortos és a hosszú oldali eladások kvázi összeértek, a pozíciók leépítése mindkét fronton piacmozgató erővé lépett elő.

Az S3 adatai rámutatnak: szeptemberben a teljes shortállomány több mint 80 százaléka nyereséget termelt a pesszimista befektetők számára.

Azt azonban nem lehet állítani, hogy bármelyik részvény shortolásával profitálni lehetett volna az ősz első hónapjában: az energiapiaci, főként az olajipari vállalatok papírjai ugyanis a nemzetközi olajár felfutásával párhuzamosan raliba fogtak, így aki az Exxon Mobil, a Chevron, vagy éppen a Valero Energy részvényeit adta el röviden, könnyedén megégethette magát. 

Borúsabb a hangulat a tőzsdéken, ezekre a szektorokra érdemes figyelni az év végéig

A remek első fél év után kedvezőtlen fordulatot vett a tőkepiaci hangulat, ezt az év utolsó pár hónapjában is érdemes észben tartaniuk a befektetőknek. A dráguló olajból profitáló energiacégek mellett a mesterséges intelligenciába fektető vállalatok és a biztosítók is tartogathatnak még lehetőségeket a KBC elemzői szerint.

Az elemzők várakozásai szerint a negyedik negyedév azonban már ismét a tágabb piaci felfutásról szólhat, mivel a shortosok egy része minden bizonnyal elkezdi majd visszavásárolni kölcsönvett részvényeit, hogy nyereségeit realizálni is tudja, ismét hegymenetbe állítva ezzel a legnagyobb tech cégek árfolyamait.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.