BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Commerzbank eladásával foltozná a költségvetést Németország

A német állam a pénzügyi válság után lett résztulajdonos a bankban, de még mindig csak veszteséggel tudná lezárni a mentőcsomagot.

Mindössze öt évvel azt követően, hogy kútba esett a Deutsche Bank és Commerzbank fúziója, ismét felröppentek a pletykák a két német pénzintézet összeolvadásáról, már csak azért is, mert a német állam a birtokában lévő vállalatok piacra dobásával igyekszik toldozni a költségvetésben található lyukat, melyet az alkotmánybíróság tavalyi döntése ütött.

A német állam még a 2008-as pénzügyi válság eredményeként lett tulajdonos a bankban, és egy esetleges eladással még ma is veszteséget realizálna. A Commerzbank 15,6 százalékát birtokolja a német állam és az ország pénzügyminisztere, Christian Lindner nyitott az eladással kapcsolatban az ügyet ismerő források szerint.

Commerzbank,Frankfurt,Hauptwache,Germany,,February,14,,2017,In,The,Morning,
Fotó: Shutterstock

A fúzió a Deutsche Bank számára lehetővé tenné, hogy diverzifikálja bevételeit, és azokban a volatilis befektetési banki üzletág kisebb szerepet játsszon, ami a bank stabilitására is jótékony hatással lenne, ezzel is ösztönözve azt, hogy a kormány engedélyezze az összeolvadást.

A Deutsche Bank most ért egy többéves restrukturálás végére és a pénzintézeten belül új lendületet kaptak a felvásárlási tervek, melyek célpontja például a Commerzbank vagy az ABN Amro lehet.

A Deutsche Bank az elmúlt hónapokban tehát közelebb került a Commerzbankkal kötött fúzió gondolatához, ám a tárgyalások a Reutersnek nyilatkozó források szerint még nem kezdődtek el.

A Commerzbank piaci kapitalizációja hétfőn mintegy 14,3 milliárd euró körül mozgott, míg a Deutsche Bank értéke a piacok szerint 24,5 milliárd euró volt. 

Szakértők szerint ugyanakkor a fúzió ellen hathat a Deutsche Bank alacsony értékeltsége és az összeolvadással járó elbocsátások és egyes eszközök értékének a leírása.

A Deutsche Bank elnöke Alexader Wynaendts novemberben arról beszélt, hogy a vállalat szeretne készen állni fúziókra és felvásárlásokra, még ha a közeljövőben alacsony is annak az esélye. A német kormány az év végéig mintegy 4 milliárd eurót szeretne bevonni állami vállalatok értékesítésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.