Bajban van a szingapúri székhelyű Frasers Property ingatlankezelő óriáscég. A közel 30 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező vállalatot eladhatják többségi tulajdonosai egy stratégiai felülvizsgálat részeként – értesült a The Wall Street Journal. A kezdeti szakaszban lévő felülvizsgálat része a részvényesek azon erőfeszítéseinek, hogy tőkét szerezzenek az elmúlt évek akvizíciói miatt felhalmozódott adósságok kiegyenlítésére.

A,Young,Asian,Guy,Using,His,Smartphone,,Watching,Video,Or
Fotó: Shutterstock

A cég főtulajdonosa Charoen Sirivadhanabhakdi, Thaiföld egyik leggazdagabb embere, aki 87 százalékos befolyással rendelkezik a szingapúri tőzsdén jegyzett társaságban a Thai Beverage és a tőzsdén nem jegyzett TCC Assets révén. A Frasers Property teljes vagyona szeptember végén mintegy 39,8 milliárd szingapúri dollár volt, amely 29,91 milliárd dollárnak felelt meg. A Frasers Property bő 1 százalékot esett a szingapúri tőzsdén, míg a Thai Beverage stagnál.

A Frasers vendéglátással, ipari és logisztikai parkokkal, ingatlanbefektetési trösztökkel, valamint lakó-, kiskereskedelmi és kereskedelmi vállalkozásokkal foglalkozik. Több mint 500 ingatlannal rendelkezik hetven városban, olyan országokban, mint Ausztrália, Vietnám, Kína és az Egyesült Királyság.

Charoen Sirivadhanabhakdi dollármilliárdokat költött akvizíciókra a cégein keresztül. 

2017-ben közel 5 milliárd dollárt fizetett a vietnámi kormány tulajdonában lévő Saigon Beer Alcohol Beverage (Sabeco) 53,6 százalékos részesedéséért. 2016-ban közel 3,5 milliárd dollárért megvásárolta a francia Groupe Casino 59 százalékos tulajdonrészét a Big C Thailandban.

A Thai Beverage teljes adóssága szeptember végén 253,03 milliárd baht (7,24 milliárd dollár) volt a legutóbbi éves jelentés szerint. Ebből 61,92 milliárd bath adóssága jár le egy éven belül, s további 119,63 milliárd bath öt éven belül.

Tavalyelőtt Sirivadhanabhakdi tőzsdei bevezetéssel próbált pénzt szerezni. Azt tervezte, hogy a sörgyárát Szingapúrban jegyzi be, de a tervet a gyatra piaci hangulat miatt feladták. 

Nagyon úgy tűnik, hogy az ingatlanpiacot sújtó hitelválság immár túlmutat a kínai piacon, s más ázsiai országokra is átterjed. Más kérdés, hogy a szingapúri ingatlanpiacot már tavaly is hűteni kellett, mert a magas árak csökkentették az ázsiai pénzügyi központ vonzerejét.