BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy shortos elemzése megrendítette Európa legnagyobb vérplazma cégét

Egy sanghaji ügyleten múlhat a spanyol gyógyszergyártó fizetőképessége. Az EKB már a hitelezőket interjúvolja.

Hitelezőket hallgat meg az Európai Központi Bank (EKB) a Grifols kitettségükről. A spanyol gyógyszergyártóról ugyanis azt írta elemzésében a shortos Gotham City Research, hogy manipulálta pénzügyi jelentését. A Grifols a vérplazma készítmények vezető európai gyártója.

(FILES) This picture taken on October 9, 2017 shows a view of the headquarters of the Spanish pharmaceutical firm Grifols in Sant Cugat del Valles, near Barcelona. The Spanish pharmaceutical giant Grifols saw its stock market share collapse on January 9, 2024 after accusations of accounting manipulation made by the American activist fund Gotham City Research. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Fotó: AFP

Az EKB az elmúlt napokban felvette a kapcsolatot több bankkal, hogy ismertessék kitettségüket - értesült a Reuters. A barcelonai székhelyű gyógyszercégnek 9,5 milliárd euró (10,3 milliárd dollár) nettó adóssága van a tavaly szeptemberben közzétett adatok szerint, ebből 1,8 milliárd euró jövőre esedékes. A megkeresett hitelezők között spanyol és más euró övezeti bankok szerepelnek.  

Az EKB, amely az egységes felügyeleti mechanizmuson keresztül felügyeli az eurózóna nagyobb bankjait, nem kívánt nyilatkozni.

A Grifols sem hozta nyilvánosságra, hogy mely bankoknak tartozik.

A londoni tőzsde adatai szerint 

a Grifols hitelezője a Santander, a BNP Paribas, a Bank of America, a BBVA és a Caixabank.

Az emberi vérplazmából gyógyszereket előállító Grifols szerint a Shanghai RAAS Blood Products 20 százalékos pakettjének eladásán múlik a jövőre esedékes adósságok törlesztése. A kínai Haier csoporttal tárgyalnak. Ám a tárgyalások elakadtak a Gotham City elemzése miatt, mely 3,3 milliárd eurót olvasztott le a Grifols piaci értékéből. A részvényei súlyos eladói nyomás alá kerültek. Az árfolyam az elmúlt 10 napban 40 százalékot zuhant, s szerdán is bő 4 százalékot esett. 

Az EKB tovagyűrűző hatásoktól tart. Például a spanyol Santander bank 2022-ben 250 millió eurót kölcsönzött a Quadriga Real Estatenek, melynek biztosítéka 5,86 százaléknyi Grifols részvény.  Tartani lehet attól, hogy az árfolyam zuhanása miatt ezekben az ügyletekben pótfedezetre lesz szükség.  
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.