BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő felpattanás a morzsolódó piacon – a palládium kurzusa több mint 8 százalékot ralizott

Az autóipar pár éve az olcsóbb platinával helyettesíti a drága palládiumot, de most fordult a kocka.

Őrült ármozgások zajlanak a palládium piacán, amely a könnyű platinafémek közé tartozik. Szerdán több mint 8 százalékot ralizott a kurzus, s a határidős jegyzés 932 dollár fölé emelkedett, miközben az idei teljesítmény 14 százalékos mínusz, egyéves visszatekintésben pedig 36 százalékos a zuhanás. Igaz, évtizedes távlatban, de még mindig több mint 30 százalékos a plusz.

Palladium,Recovery,For,Money,,Hundreds,Of,Dollars,,Palladium,Pellets
Fotó: Shutterstock

A hagyományos robbanómotoros autók szigorodó környezetvédelmi előírásai nyomán 2016-ban tört ki a palládiumláz. Az akkoriban unciánként 500 dolláron forgó fém ára 2021-ben már a 3 ezer dollárt közelítette. 2022 tavaszán azonban fordulat jött a palládiumpiacon, s azóta is trendszerűen lefelé tart a jegyzés. 

Ennek az oka egyrészt, hogy az autóipar egyre inkább átáll az elektromos járművekre. Másrészt a hagyományos gépjárművek katalizátoraiban

a drága palládiumot az olcsóbb platinával helyettesítették. 

 

A palládium árfolyama 1 év
 

A palládium árának folyamatos morzsolódása idén már odáig jutott, hogy a múlt héten, 2018 áprilisa óta először volt újra olcsóbb a palládium, mint a platina. Az azonnali piacon 869,6 dollár volt egy uncia palládium, és 874,5 dollár egy uncia platina. Ami arra sarkallhatta a piaci szereplőket, hogy nagy tételben vásároljanak az olcsóvá vált palládiumból, melynek keresletét 80 százalékban az autóipar adja.   

A Citi elemzői szerint az alacsony likviditás miatt komoly volatilitás jellemzi a palládiumpiacot, ahol a spekulánsok pozíciónyitásai és -zárásai árfolyammozgató hatásúak.

Hosszabb távon a palládiumkereslet zsugorodására és stabil kínálatra számít 

Henrik Marx, a Heraeus nemesfém-kereskedelmi vezetője, mert a bányászott palládiumtermelés nagy része más fémekkel közös kosárban érkezik, ami korlátozza a termelők azon képességét, hogy lelassítsák a palládiumtermelést, amikor romlik a megtérülés.

  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.