Rakétaként lőtt ki hétfőn a Philips részvényeinek árfolyama, miután a holland egészségipari gyártócég egy több éve húzódó, kellemetlen ügy végére tett pontot.

2022-10-24 15:07:54 AMSTERDAM - Exterior of the Philips headquarters. The technology company is cutting four thousand jobs worldwide, 400 of which in the Netherlands, because the company has not been doing well for some time. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
A vártnál olcsóbban megúszta a Philips a termék-visszahívásos ügyét az Egyesült Államokban / Fotó: AFP

Az amszterdami tőzsdén jegyzet vállalat papírjai 45 százalékot raliztak hétfőn nap közben, még délután három óra után is 35 százalékos pluszban járt a kurzus, és ezzel kétéves csúcsra ugrott.

A befektetők azt követően kezdték el zsákolni a részvényt, hogy a Philips bejelentette, peren kívül 982 millió eurót – 1,1 milliárd dollárt – fizet az alvási apnoe kezelésére szolgáló készülékeinek visszahívásával kapcsolatos, személyi sérüléses ügyek miatt.

A gyártó két éve több millió alvási apnoe javítására szolgáló berendezését volt kénytelen visszahívni, mivel az alkatrészekkel kapcsolatban aggályok merültek fel, hogy potenciálisan rákos megbetegedést okozhatnak.

A vállalat közölte, hogy 982 millió euró céltartalékot különített el a személyi sérülésekre és az orvosi megfigyelésekre vonatkozó követelések kifizetésére, hozzátéve, hogy a megegyezéssel a vállalat számára véget ér a peres ügyekkel kapcsolatos bizonytalanság.

A gyártó továbbra sem ismer el semmilyen hibát vagy felelősséget az ügyben, és azt sem, hogy a szóban forgó sérüléseket a Respironics nevű készülékei okozták volna.

A Philips ezzel viszonylag olcsón megúszta a társaságra két éve árnyékot vető ügyet, a rendezésre félretett, egymilliárd eurós összeg ugyanis jóval kisebb, mint a piac által várt 2-4 milliárd euró. A Barclays bank elemzői szerint legrosszabb esetben akár 10 milliárd eurós kártérítés is terhelhette volna a vállalatot.

A Philipsnek még mindig van néhány ügye Európában a visszahívások miatt. Roy Jakobs vezérigazgató azonban a CNBC-nek arról beszélt hétfőn, hogy a mostani egyezséggel a vállalat az ügyek „túlnyomó többségét” maga mögött tudhatja.

Most már arra tudunk összpontosítani, hogy a Philipst visszahozzuk oda, ahová tartozik

– mondta a cégvezető, megjegyezve, hogy a vállalat hétfőn megerősítette egész éves előrejelzését, amely szerint az összehasonlítható eladások 3-5 százalékkal nőhetnek idén, míg a cash flow várakozását 0,9-1,1 milliárd euróra emelte a vezetőség.

 

Az első negyedévet a tavalyi 665-ről 998 millió euróra emelkedő veszteséggel zárta a vállalat, miközben az árbevétel 1 százalékkal, 4,14 milliárd euróra csökkent.