BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan, mennyit akar Szaúd-Arábia a koronaékszerért

Vasárnap kezdik az Aramco-részvények forgalmazását a jelenlegi piaci árhoz képest némi diszkonttal. Vonzó lehet az amerikai versenytársakét felülmúló osztalékhozam.

Szaúd-Arábia 12 milliárd dollárt kíván előteremteni a világ legértékesebb olajvállalata, az Aramco részvényeinek eladásából. A királyság jelenleg a részvények 82 százalékát birtokolja. Az Aramco piaci értéke körülbelül 1900 milliárd dollár. Korábban az 50 milliárd dolláros kitárazás is felmerült, de a királyság sebezhető pénzügyi rendszere nem kockáztathatja az olajvállalat részvényeinek meredek zuhanását. 

Aramco, Riyadh,,,Saudi,Arabia,-,Mar,11,2023:,Aramco,Company
Túlad Aramco részvényeinek egy jelentős részétől a szaúdi állam / Fotó: Shutterstock

Világeseményeket rendeznek az épülő Neomban

A szaúdi költségvetés egyre nagyobb bajban van, mert a tervezett sivatagi szuperváros, Neom minden pénzt felemészt. Most úgy tűnik, hogy az évtized végéig a tervezett tíz mérföld helyett legfeljebb másfél mérföld készülhet el a sivatagba tervezett párhuzamos felhőkarcoló-szalagokból. Az eredetileg 500 milliárd dollárosnak szánt Neom akár 2 ezermilliárd dollárba is kerülhet, ha egyáltalán felépül. 

Neom a szimbóluma annak a tervnek, hogy átalakítsák a királyság gazdaságát,

csökkentsék az olajbevételektől való függőségét, s mágnesként vonzzák a pénzt és a tehetséget a világ minden tájáról. Úgy tűnik, az ország pénzének nagy részét egy példátlan városépítési kísérletre pazarolják, miközben ekkora költésnek már nyomot kellett volna hagynia a szaúdi gazdaságon. Míg Neom majd csak évtizedek múlva lehet globális turisztikai látványosság. 

Addig is itt rendezik az Ázsiai Téli Játékokat 2029-ben, melynek létesítményeit, Trojenát 2026-ban kell átadni. Majd ezt követi a 2030-as Világkiállítás, s a 2034-es labdarúgó világbajnokság.   

Magas osztalékkal csalogatják a befektetőket

Szaúd-arábiai tisztviselők azt remélik, hogy

friss tőkét vonzhat az Aramco folyamatos és növekvő osztalékfizetése,

ami kedvezőnek tűnik más globális olajszereplőkhöz képest. Az Aramco körülbelül 6,5 százalékos osztalékhozamot kínál. Míg az amerikai Exxon 3,4 százalékot, a szintén amerikai Chevron pedig 4 százalékot. 

Pár napja még 10-20 milliárdos értékesítésről volt szó. Végül a tervezett sáv aljához igazítják a pakett méretét. 

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy vasárnap elkezdi forgalmazni a részvényeket a potenciális befektetők körében, s a jövő hét végén árazzák be a pakkot. A királyság 26,70 szaúdi riál (7,12 dollár) és 29 szaúdi riál közötti eladási árat céloz meg részvényenként. A tartomány felső széle a jelenlegi piaci ár. Vagyis

a vásárlók némi diszkontot remélhetnek.

Az Aramco 2019-ben lépett tőzsdére, s akkor 29,4 milliárd dollárt gyűjtött össze, ami máig a legnagyobb elsődleges részvénykibocsátásnak (IPO) számít a világon. A most tervezett részvényeladás az Alibaba 2014-es IPO-jához hasonló méretű.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.