BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyott nőttek a CIG Pannónia bevételei

Bár dinamikusan nőttek a CIG Pannónia bevételei, az egyszeri hatások, például az extraprofitadó sokat legombolt a cég konszolidált nettó eredményéből. A CIG részvényesei azonban mindent összevetve hasonló számokat várhattak, hiszen nemigen mozdult az árfolyam a gyorsjelentés csütörtöki közzétételét követően.

Főként a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások, a vállalati vagyonbiztosítás, valamint a csoportos baleset- és egészségbiztosítás bővülésének köszönhetően az első negyedévben az előző év azonos időszakához mérten 18 százalékkal, 5,3 milliárd forint fölé ugrottak a CIG Pannónia Életbiztosító csoportszintű biztosítási bevételei – közölte a vállalat csütörtökön.

CIG CIG_LUS_416820220614 Budapest CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.  Multinacionális pénzügyi szolgáltató cégFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220614 Budapest CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.  Multinacionális pénzügyi szolgáltató cégFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Növelte bevételeit a CIG Pannónia / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Stabil a CIG tőkehelyzete

Az értékesítési csatornák közül a banki csatorna egyötödével, a független alkuszi csatorna egytizedével, míg az alternatív értékesítés 22 százalékkal pörgette fel a forgalmat. A biztosító díjbevételei eközben átlagosan 14 százalékkal gyarapodtak.

Az egyes területek közül csaknem egy milliárd forinttal növekedett a vállalat befektetési egységekhez kötött – UL, unit-linked – biztosításokból befolyó díjbevétele, melyet az előző évhez viszonyított alacsonyabb és kevésbé volatilis hozamkörnyezettel magyaráz a menedzsment.

A vállalati vagyonbiztosítások 712 millió forintos díjnövekedése a portfólió bővülésének az eredménye. A flottacascodíjak ugyan csökkentek az állomány tisztításának és az árazási modell megváltoztatásának következtében, ám ez összességében eredményjavító hatással járt.

Tetemes, 316 millió forintos díjnövekedést ért el a CIG a csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítás területén is.

A CIG tőkehelyzete stabil, tőkemegfelelési mutatója elérte a 220 százalékot, miközben a szabályozó által elvárt szint mindössze 150 százalék.

Nagyjából ilyen számokra számíthattak a befektetők

A csoport számviteli konszolidált adózott eredménye az előző évi 177 millió forintos veszteségből 472 millió forint nyereségbe fordult.

A konszolidált és rendkívül jelentős egyszeri hatásoktól megtisztított adózott eredmény pedig egy év alatt 283 millió forinttal, azaz 59 százalékkal, 765 millió forintra emelkedett. Csak az extraprofitadó 294 millió forintra hízott a tavalyi 161 millió forintról.

A CIG Pannónia részvényei csütörtökön délelőtt nem reagáltak érdemben a gyorsjelentésre, az árfolyam mindössze 0,3 százalékkal, 368 forintra erősödött.

Az előző évet a kurzus egyébként 294 forinton zárta, ehhez képest tehát idén eddig 25 százalékkal drágult a papír, holott a tavalyi eredmény után járó 33 forintos egy részvényre jutó osztalékot a biztosítótársaság már kifizette, amit a papír árfolyamgörbéjén egy szignifikáns hullámvölgy követett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.