BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs megállás: a fél világ beleszeretett az amerikai sztárrészvénybe

Megállíthatalan az Nvidia tőzsderalija, mely a kiszolgáló ágazatok részvényeit is magával húzza. Nem elég legyártani a csipet, azt utána táplálni és hűteni kell.

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia-fejlesztésekhez nélkülözhetetlen csipeket gyártó Nvidia, melynek 2800 milliárd dolláros piaci kapitalizációja már az Apple 2900 milliárd dolláros értékét közelíti. Kedden az Nvidia 1139 dolláron zárt, de napon belül 1149 dollár felett is járt, napközbeni rekordot beállítva. 

Santa,Clara,,Ca,,Usa,-,Feb,21,,2024:,Nvidia,Logo
Fotó: Shutterstock

Két forrásból táplálkozik az Nvidia mostani lendülete. Az egyik a múlt heti gyorsjelentés, s különösen a Wall Street várakozásait meghaladó második negyedéves bevételi prognózis. A másik pedig a részvényfelosztás, amely izgalomba hozta a mesterséges intelligenciára fogadó befektetőket.

Az Nvidia 10:1 arányú felosztást (split) tervez, ami azt jelenti, hogy a június 7-i piaczárás után minden részvényes kilenc új részvényt kap minden már birtokolt részvénye mellé. Részesedéseik értéke nem változik, továbbra is ugyanannyi osztalékra lesznek jogosultak, s továbbra is ugyanazon szavazati jogokkal rendelkeznek. Split-korrigált alapon június 10-én hétfőn kezdődik a kereskedés. 

A split nem növeli a vállalat értékét, de mégis kisbefektetőket vonzhat a megfizethetőbb árfolyam, s ez növelheti a likviditást. Továbbá ennek a várakozásnak rövid távon lehet árfolyamfelhajtó hatása, mert a piac extra keresletet áraz.

Az ágazatban divat a split, az Amazon, az Alphabet és a Tesla is élt a részvényfelosztással. 

 

Korábban kérdéses volt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) mennyire mélyen és szélesen szántja a piacot. Úgy tűnik, 

egyértelműen széles piaci jelenség az MI-őrület. 

A csipgyártó zászlóshajó Nvidia az idén eddig 137 százalékot menetelt, de az adatközpontok hűtésével foglalkozó Vertiv is 130 százalékot ralizott ebben az évben. Becslések szerint

a szerverhűtési piac 2026-ban eléri a 10,6 milliárd dollárt

az idei 4,1 milliárd dollárról. Ezen a piacon ma még a ventilátoros hűtés jellemző, de egyre népszerűbb a folyadékhűtés, melynek penetrációja 2026-ban már 57 százalékos lehet az MI-szerverek körében, míg most csak 23 százalék. Mivel a folyadékhűtő rendszerek háromszor-négyszer többe kerülnek, mint a léghűtő rendszerek, a kiszolgáló cégek árrése drámaian tágulhat.

Felértékeli a közműcégeket is

az MI energiaigénye. Az Egyesült Államokban az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása 2022 és 2026 között várhatóan mintegy 30 százalékkal nő, s eléri az ország teljes villamosenergia-igényének körülbelül 6 százalékát. Olyan gyorsan bővül az energiakereslet, hogy a IT-szektor által preferált amerikai államokban felülírja a zöldátállás ütemterveit is. Egyszerűen nincs annyi megújuló és atomenergia-kapacitás, amennyit a mohó adatközpontok igényelnek. Így újra napirendre került a fosszilis energiahordozók felhasználásának növelése.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.