BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vártnál lassabban csökkennek az árak a tengerentúlon

Lassabban csökkentheti irányadó kamatát a várnál az amerikai Fed. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy nőtt az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. Ez a mutató az infláció mérésére is alkalmas.

Nőtt az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe áprilisban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal. Az árindex éves alapon 2,7 százalékkal emelkedett – derült ki a pénteki hivatalos közlésből.

Coupons May 23
Nőtt az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe, ami mutatja az inflációt.
Nőtt az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe, ami mutatja az inflációt / Fotó: Getty Images

A személyes fogyasztási kiadási magindex 0,2 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest és 2,8 százalékkal éves szinten. Ebből már kiszűrték az ingadozó élelmiszer- és energiaárakat. Egyes közgazdászok úgy látják, hogy ez az infláció pontosabb mérőszáma, mint az általános index.

Az adatok aggasztó jelek lehetnek a jegybank szerepét betöltő Fednek, mivel arra utalnak, hogy az áremelések gyorsuló üteme tovább tarthat a vártnál. 

A fogyasztói kiadások adják az Egyesült Államok gazdasági tevékenységének több mint kétharmadát. A Fed az utóbbi tíz hónapban 5,25-5,50 százalék között tartotta az irányadó kamatát.

Az amerikai kötvényhozamok csökkentek, az S&P 500 index határidős jegyzése erősödött, a dollár pedig gyengült az adatközlést követően. A swap-kereskedők továbbra is arra számítanak, hogy a Fed legalább egyszer csökkenti a kamatokat ebben az évben.

A PCE árindex éves változása az Egyesült Államokban 1960 és 2024 között átlagosan 3,3 százalék volt, 1980 márciusában érte el történelmi csúcsát 11,6 százalékkal, 2009 júliusában pedig legalacsonyabb értékét -1,47 százalékkal.

Az elemzőket igazolják az amerikai inflációs adatok és GDP-olvasatok

A tengerentúli makroadatok nagyon közel állnak a várakozásokhoz, az eltérés nem piacmozgató hatású.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.