BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alteo: ömlenek az uniós milliárdok, indulhat az óriási beruházás

Egy füst alatt a tőzsdei vállalat három leánycége is milliárdokat nyert az uniós helyreállítási alapból. Az Alteo csoport a támogatás segítségével megkezdheti eddigi legnagyobb zöldmezős beruházását, melynek célja 440 megawatt hálózati energiatároló kapacitás létesítése Magyarországon 2026-ig.

Közel 10 milliárd forintos támogatást kap az Alteo csoport. A tőzsdei cég kizárólagos tulajdonában álló Alteo-Depónia Kft., az Alteo-Therm KFT., valamint a Pannon Szélerőmű Kft. az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (Recovery and Resilience Facility: „RRF”) megvalósuló, hálózati energiatárolók telepítésére szánt pályázaton nyertek vissza nem térítendő támogatást – közölte az Alteo hétfőn.

LUS_8189Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság
Ömlenek a milliárdok az Alteóhoz / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Legnagyobb zöldmezős beruházását kezdheti meg az Alteo

Az RRF-es támogatás – amelynek támogatási szerződését hétfőn már alá is írták – célja új, 440 megawattos hálózati energiatároló kapacitás létesítése Magyarországon 2026-ig.

A három társaság által – a nyertes pályázataik alapján – megvalósítandó beruházások összesített projektértéke mintegy 28 milliárd forint, azaz közel 68 millió euró, amiből az elnyert támogatás összege összesen 9,436 milliárd forintot tesz ki.

Ez lesz az Alteo történetének eddigi legnagyobb méretű zöldmezős beruházása. A cég legalább 10 évre vállalta a támogatással érintett tárolók üzemeltetését, amihez a pályázat 10 évig fix, tárolói teljesítményre vetített bevételkompenzáció alapú támogatást is biztosít.

A tárolók üzemeltetését a pályázat értelmében legkésőbb 2026. április 30-ig meg kell kezdeni, így a beszállítói szerződések megkötése és a kivitelezési munkák már 2024 második felében megkezdődnek. Az Alteo a beruházás további részleteivel kapcsolatban a projekt megvalósítási szakaszában újabb tájékoztatást nyújt.

A hírre a cég részvényei hétfő délelőtt bő három százalékkal, 4230 forintra drágultak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.