BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tirana,,Albania.,February,2020:,Otp,Bank,Logo,On,Its,Central

Az UniCredittel versenyezhet az OTP a Luminorért

Az UniCredit is ajánlatot adott be a tallini bank megvásárlására, ami az OTP célkeresztjébe is bekerült.

Az UniCredit ajánlatot tett az észt Luminor megvásárlására, az osztrák pénzintézet az OTP-vel versenyez a balti nagybank megszerzéséért – írja a Bloomberg saját értesülései alapján.

Tirana,,Albania.,February,2020:,Otp,Bank,Logo,On,Its,Central
Fotó: Shutterstock

A tallinni székhelyű Luminor a Blackstone többségi (80 százalékos) tulajdonában van, az amerikai pénzügyi befektető az év elején indította el az értékesítési folyamatot, és a könyv szerinti érték 1,2-szeresét szeretné kapni a bankért. A Luminor saját tőkéje 1,8 milliárd euró volt tavaly december végén. A hitelező 

  • 22 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a balti hitelpiacon, 
  • éves szinten 200 millió euró nyereséget termel, 
  • és 15 milliárd eurónyi eszközzel rendelkezik.

Az OTP is adhatott be ajánlatot a Luminorra

Arról, hogy az OTP is érdeklődik a harmadik legnagyobb észt hitelező iránt, április óta beszélnek, főként a Csányi Sándor bankvezér által elhintett információmorzsák alapján. A legnagyobb bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az OTP története legnagyobb bankvásárlására készül, és egy akvizícióval három új piacra is belépne. A Luminor irányába mutat az is, hogy Csányi szerint olyan országokban készülnek megvetni a lábukat, ahol nagyon fejlett a digitális  pénzügyi rendszer. 

A magyar bank ezzel együtt hivatalosan máig sem erősítette meg, hogy valóban a Luminor felvásárlására készül, a Bloomberg ugyanakkor a múlt hónapban már kész tényként közölte, hogy az OTP már egy nem kötelező érvényű ajánlatot is benyújtott. 

Az OTP eddig a szlovén Nova KBM-ért fizette a legtöbbet, elemzők szerint egymilliárd eurót. A Luminor vételára ennek mintegy kétszerese lehet.

A régióban erősítene az UniCredit

Az UniCredit számára a Luminor egy a számos lehetséges felvásárlási célpont közül. A milánói székhelyű bankcsoport Andrea Orcel vezérigazgató irányítása alatt eddig leginkább a pénzintézet átalakítására és a részvényesi juttatásokra fókuszált. Most, hogy a vállalat értékeltsége magasabb, már több lehetőség áll előtte, hogy felvásárlásokon keresztül is gyarapítsa tőkéjét. Orcel korábban többször kijelentette, hogy számos felvásárlási célpontot is vizsgálnak – a többi között Közép- és Kelet-Európában is –, mivel szeretnék megszilárdítani pozíciójukat a régió egyik legnagyobb szereplőjeként. A Luminor megszerzésével a balti térség egyik legnagyobb hitelezőjével bővíthetné portfólióját az olasz bankcsoport.

A felvásárlással kapcsolatban kiszivárgott legfrissebb hírekről az UniCredit, az OTP és a BlackStone sem kívánt nyilatkozni a hírügynökségnek.

Él a lengyel vonal is

Ahogyan arról a Világgazdaság is beszámolt, lengyel sajtóértesülések szerint az észtek egy lengyel vevőnek örülnének leginkább, helyi politikusok így a részben állami tulajdonú  PZU-nál, majd a Pekao Banknál jelentkeztek be, az utóbbi ajánlatot is tehetett a pénzintézetre. A Puls Biznesu értesülései alapján egy másik régiós nagybank, az Erste is ringbe szállhat az Észtország mellett Lettországban és Litvániában is tevékenykedő Luminorért.

A Concorde intézményi brókere már a lengyel szálról szóló hírek múlt heti szárba szökkenésekor úgy értékelt, hogy a több potenciális ajánlattevő csökkenti az OTP esélyét a végső győzelemre. Harcsa Norbert szerint az OTP méretes, részvényenként akár 2000 forint rendkívüli osztalékot fizethet ki, ha végül elesik az üzlettől.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.