BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Destroyed,Houses,And,Uprooted,Trees,After,Hurricane,Ian,In,Fort

Beindult a hurrikános pénzgyár, nyakló nélkül zsákolják a katasztrófakötvényeket a befektetők

Borzasztóan felpörgött idén a katasztrófakötvények értékesítése, miközben az előrejelzések szerint az átlagosnál sokkal pusztítóbb lehet az idei hurrikánszezon az Egyesült Államokban, és a profi befektetők már kitettségük csökkentésén dolgoznak. A Világbank is rátalált a piaci szegmensre, Mexikó és Jamaica viharkárai fedezésére bocsátanak ki katasztrófakötvényeket.

Éves bázison közel 40 százalékkal, a történelmi csúcsot jelentő 10,9 milliárd dollárra emelkedett az év első öt hónapjában az úgynevezett katasztrófakötvények értékesítése – írja a Bloomberg.

katasztrófakötvények Destroyed,Houses,And,Uprooted,Trees,After,Hurricane,Ian,In,Fort
Zsákolják a katasztrófakötvényeket, pedig a hurrikán nem kegyelmez / Fotó: Shutterstock

Csalóka lehet a katasztrófakötvények tavalyi hozama

Ebből csak májusra 4 milliárd dollár jutott, ami megdöntötte az egyhavi katasztrófakötvény-értékesítés világrekordját.

A katasztrófakötvényeket a biztosítótársaságok bocsátják ki, hogy a természeti katasztrófák kockázatát a tőkepiacokon fedezzék. Ha a katasztrófa – jelentős károkat okozva – bekövetkezik, a befektetők hatalmasat bukhatnak, ám óriásit kaszálhatnak, ha mégsem.

Az idei értékesítési rekord mögött az állhat, hogy az ilyen típusú kötvények hozamai 2023-ban átlagosan 20 százalékkal emelkedtek, ami a legmagasabb éven belüli nyereséget jelenti a befektetési ág közel három évtizedes története során.

A piaci aktivitást kihasználva a professzionális katasztrófakötvény-befektetők eközben igyekeznek kitettségüket csökkenteni, mivel az előrejelzések szerint különösen aktív hurrikánszezon várható. A katasztrófakötvényekre szakosodott londoni Tenax Capital vagyonkezelő cég szerint éppen ezért nem árt az óvatosság.

A szélsőséges időjárási események gyakorisága azonban csak az egyik olyan körülmény, ami a katasztrófakötvények kibocsátását felpörgette, legalább olyan fontos az infláció és a népsűrűség növekedése a veszélyeztetett területeken. Az elmúlt években mindezért a biztosítóknak és a viszontbiztosítóknak potenciális veszteségeik fedezésére mind nagyobb mértékben kell a tőkepiacokra támaszkodniuk, hiszen egyre nagyobbak lehetnek a károk is.

A kibocsátás értéke tavaly elérte az eddigi legmagasabb, több mint 16 milliárd dolláros szintet. Az Artemis becslése szerint a forgalomban lévő összes katasztrófakötvény jelenlegi értéke pedig már 49 milliárd dollárra nőtt.

A katasztrófakötvények hozama
 

Jön a La Niña-jelenség

Ráadásul 2023-ban viszonylag kevés olyan időjárási esemény következett be, amely miatt a kötvények fizetési záradéka aktivizálódott volna, így ritka jól jártak a befektetők. Idén azonban fordulhat a kocka.

A rekordközeli óceáni hőmérsékletet gyorsan lehűtő La Niña-jelenség érkezése miatt az Egyesült Államokban rendkívül aktív hurrikánszezon várható. A Coloradói Állami Egyetem tudósai 23 vihart, 11 hurrikánt és 5 nagy hurrikánt jeleznek előre, ami jelentősen meghaladja a történelmi átlagot. Szerintük annak is nőtt a valószínűsége, hogy legalább egy nagyobb hurrikán partot ér idén.

„Az Egyesült Államokban tavaly nem volt katasztrofális a hurrikánszezon, de ha az előrejelzőknek igazuk van, idén már nem biztos, hogy ilyen szerencsések leszünk” – mondta Adam Kamins, a Moody’s Analytics elemzője. „Mivel pedig kevés a jele annak, hogy a magas kockázatú part menti területeken – például Floridában - lelassulna az építkezések üteme, egy nagyobb viharnak jelentős következményei lennének”.

Kik az aktív kibocsátók?

A nagy kibocsátók közül a Citizens Property Insurance nemrégiben véglegesített egy 1,1 milliárd dolláros katasztrófakötvényt még a hurrikánok időszaka előtt Floridára, míg a Texas Windstorm Insurance Association 1,4 milliárd dolláros kötvényt dobott piacra, amely az eddigi legnagyobb kibocsátása.

Az Egyesült Államokon kívül áprilisban a Világbank is három olyan kötvényt bocsátott ki, amelyek 420 millió dolláros biztosítási fedezetet nyújtanak Mexikó számára a vihar- és földrengéskárokra. Egy héttel később pedig egy 150 millió dolláros kötvénycsomagot állítottak össze Jamaica viharkáraira is.

A Világbank célja, hogy a következő néhány évben 5 milliárd dollárra növelje az általa kibocsátott katasztrófakötvény-állományt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.