BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dallas a porondra lép, New Yorkból a texasi városba csábítják a befektetőket

A TXSE Group Dallasban indítana teljesen elektronikus nemzeti értéktőzsdét, a támogatók között ott van az alapkezelő-óriás BlackRock is. Dallas lehet az új pénzügyi központ.

Riválist kaphatnak a New York-i központú tőzsdék, a TXSE Group ugyanis egy éven belül elindítaná a Texasi Értéktőzsdét (Texas Stock Exchange, TSE), amely lazább szabályokkal csalogatná Dallasba a globálisan is meghatározó vállalatokat.

Exterior view of the New York Stock exchange (NYSE) at Wall Street ahead of the US Federal Reserve's decision on lending rates in New York on January 31, 2024. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Dallas
Dallasban törné meg a New York-i tőzsdei duopóliumot a texasi börzét gründoló TXSE Group / Fotó: AFP

 

A BlackRock is Dallas mellé állt

A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock mellett a Citadel Securities által is támogatott TXSE  120 millió dollár tőkét gyűjtött az induláshoz, és a tervek szerint még az idén benyújthatja a regisztrációs dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC), hogy megkezdhesse működését nemzeti értéktőzsdeként – írja a Reuters.

A tőkepiacok fellendülése miatt rengeteg amerikai és külföldi vállalat igyekezett tőzsdére vinni részvényeit, ami számos lehetőséget teremtett a tőzsdeüzemeltetők számára.

Az új tőzsdének azonban vélhetően így sem lesz könnyű talajt fognia az Egyesült Államokban, ahol a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq a 2000-es évek óta lényegében duopóliumot alkotva uralja a piacot.

A verseny mindig jó, és ezt a kihívót sem szabad félvállról venni

 – mondta a hírügynökségnek J. J. Kinahan, az IG North America vezérigazgatója és a Tastytrade online brókerház elnöke.

A hasonló próbálkozások közül ugyanakkor több amerikai regionális tőzsde, köztük a philadelphiai, a bostoni és a chicagói, egyaránt a Nasdaqba vagy a New York-i börzébe olvadt be, miután a SEC az utóbbiak számára kedvező, az automatizált kereskedési platformokat előnyben részesítő szabályozást fogadott el.

Nehéz jelentős piaci részesedést elvenni a hagyományos piaci szereplőktől a kereskedés és a tőzsdei jegyzés tekintetében egyaránt

– mondta Owen Lau, az Oppenheimer & Co. vezető elemzője, hozzátéve, hogy több más börze is próbálkozott már ezzel, ám végül nem sikerült elérni, amit eredetileg szerettek volna.

A kereskedési volumen a Wall Streeten koncentrálódik

A tőzsdék erejének egyik legfontosabb mérőszáma, a kereskedési volumen szintén a két New York-i központú iparági óriásnál koncentrálódik, ami megnehezíti a kis forgalmú tőzsdék számára, hogy nagy megbízásokat vonzzanak be a kereskedőktől.

A TXSE a két nagy riválisára jellemző, erősödő szabályozási kötöttségek és a „növekvő megfelelési költségek miatti elégedetlenséget” igyekszik meglovagolni, és magát egy „vezérigazgató-barátabb” alternatívaként igyekszik pozicionálni, és megnyerni magának a vállalatokat, hogy Dallasban jegyeztessék részvényeiket.

Egy vitatott Nasdaq-szabály előírja például a tőzsdén jegyzett vállalatoknak, hogy közzé kell tenniük az igazgatótanácsuk sokszínűségére vonatkozó információkat. A SEC 2021-ben hagyta jóvá a tervet, de most egy szövetségi fellebbviteli bíróságon újabb kihívással néz szembe.

Honlapja szerint a TXSE egy teljesen elektronikus, nemzeti értéktőzsde lesz, amely nagyban építene a tőzsdén kereskedett termékekre (ETP-k). A kereskedés a tervek szerint jövőre indulhat meg, és 2026-ban már új kibocsátókat is szeretnének üdvözölni a parketten.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.