BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási baj lehet még ebből: hőség és aszály pusztít a világ éléskamráiban

Rekordmeleg és csapadékhiány késleltette a vetést és károsítja a növényeket a világ fő termőterületein: Oroszországban, Kínában, Indiában, és az Egyesült Államokban sem a megszokottnak megfelelő az időjárás. Ezeken a helyeken az aszály utáni esőzések sem biztos, hogy sokat segítenek, mivel áradásokat és a növények megbetegedéseit okozhatják.

Forróság és aszály tombol a világ éléskamráiban. Az adatok gyűjtésének 1981-es kezdete óta nem mértek akkora szárazságot az év második hónapjában, mint idén. Az előrejelzések szerint a szárazság visszavetheti a napraforgó- és a kukoricatermést a fekete-tengeri régióban. Az időjárási modellek alapján ott a szokásosnál kevesebb csapadék várható júliusban és augusztusban.

Oroszországban, Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban is aszály van, az esőzések után pedig áradások is jöhetnek.
Oroszországban, Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban is aszály van, az esőzések után pedig áradások lehetnek / Fotó: AFP

Dél- és Kelet-Ukrajnában a tavasz végén a csapadékhozam csupán 20-50 százaléka volt  a szokásosnak az állami adatközlés szerint. Az ukrán meteorológiai szolgálat szerint a május volt az egyik legszárazabb hónap az elmúlt három évtizedben. A szárazság akadályozza a téli és a tavaszi vetésű növények fejlődését Harkiv és Donyeck régiókban, az ország északi részén pedig a jégeső szedte a növényáldozatait: károsította a kukoricát, a szóját és a napraforgót is.

A búza világpiaci ára 10 havi csúcsra ugrott májusban, miután a kedvezőtlen időjárás csökkentette a terméshozam kilátásait a legnagyobb exportőr Oroszországban.

Az Egyesült Államokban is termésveszteség fenyeget, miután a rekordközeli hőmérsékleteket heves esőzések követték. Félő, hogy a sok csapadék áradásokhoz vezet a kukorica- és szójatermő területeken.

Szebb kilátások Ázsiában, a bőséges esőzések enyhíthetik az aszályt

A kínai kukorica és szójabab terméshozamainak előrejelzései egyelőre aggodalomra adnak okot, mivel az ország északi és keleti részén szárazság tombol. Az időjárási modellek azonban pozitívabb képet festenek, július–szeptemberben átlagos vagy annál magasabb lehet a csapadékmennyiség. Az ázsiai állam meteorológiai központja azonban arra figyelmeztetett, hogy

az aszály utáni csapadék könnyen áradásokat hozhat, a magasabb páratartalom pedig növelheti a növények megbetegedéseinek és a kártevők pusztításának kockázatát is.

Indiában a monszun eddig a szokásosnál 20 százalékkal kevesebb csapadékot hozott. Az előrejelzés szerint azonban a monszun magasabb fokozatba kapcsol, a következő hetekben heves esőzésre kell számítani, ami jót tehet a világ legnagyobb rizsexportőrének számító ország mezőgazdaságának.

Ausztráliában az időjárás várhatóan normális lesz, egyes területeken az átlagosnál nagyobb esőzések várhatók, ami javíthatja a búzatermés kilátásait. A következő hónapokban Argentínában és Brazíliában is többnyire a szokásosnak megfelelő időjárás várható – jelentette a Reuters.

Búzatermés: az aszály miatt gyenge hozamokra számítanak a gazdálkodók

Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálják menteni, ami a műtrágyák iránt megélénkült keresletből látszik. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése segíthet a termelők egy részének. Az ország kettészakadása is látszott az adatokból, az Alföldön jóval az átlag alatti csapadékmennyiséget mértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.