BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia

Ezerszázalékos ralija után lefordult az Nvidia: a további felfutás egyre kérdésesebb

A mesterséges intelligencia berobbanásának legnagyobb nyertese több mint ezer százalékkal tudta növelni részvényeinek árfolyamát szűk két év alatt. Ugyan a technikai oldalon nincs ok az aggodalomra, a fundamentális tényezőkkel kapcsolatban egyre több a kérdés. Az Nvidia kilátásai jók, de igazából csak addig, amíg piacvezető tud maradni.

Nehéz lenne az idén 171 százalékot ralizó Nvidia részvényeit a bomba befektetésen túl másnak nevezni, de a mesterséges intelligenciák (MI) üzemeltetéséhez elengedhetetlen és teljesítményben egyedülálló csipeket előállító cég további felfutása kapcsán már egyre több kérdés merül fel elemzői körökben – igaz, sokan még mindig jó vételi lehetőségnek tartják a világ ismét csak második legértékesebb vállalatának papírjait.

July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia
Félelmetes ralin van túl az Nvidia, a folytatással kapcsolatban viszont egyre több a kérdés / Fotó: Shutterstock

Nemcsak az árazás, a bevétel is elszállt az Nvidia háza táján

Azok a szakértők, akik továbbra is vételre ajánlják a papírokat, főként a részvények árazásának technikai oldalát emelik ki: az Nvidia papírjai ugyanis még a jelenlegi árfolyamuk mellett is 45-ös előremutató P/E (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) mellett forognak. Ez a mutató ugyan magasabb, mint a 20-25 körüli átlag, de sokkal alacsonyabb, mint az egy éve mutatott 84-es P/E-ráta.

Az Nvidia várható eredményei ugyanis brutálisan megugrottak. 

A tavalyi éves 60 milliárd dolláros bevétel után idén már ugyanis 120 milliárd dolláros forgalmat várnak az elemzők, ami jövőre 160 milliárd dollárra bővülhet, így a P/E-mutató számításánál nemcsak a számláló, de a nevező is nőtt, konszolidálva ezzel a rátát.

Az Nvidia olyat csinált, amire a dotcomlufi kidurranása óta nem volt példa

A mesterséges intelligencia üzemeltetéséhez szükséges csipeket gyártó vállalat felfutása kísértetiesen hasonlít a Cisco kétezres évek eleji futamához. A kérdés, hogy merre indul tovább az Nvidia-menet.

Az Nvidia részvényei 2022 vége, az MI-rali berobbanása óta több mint ezer százalékkal erősödtek, ennek eredményeként a papírok az ezerdolláros lélektani határt is átlépték már az idén, ezért a cég két hete 10:1 arányban felosztotta részvényeit, hogy vonzóbbá tegye őket a befektetők számára. Az Nvidia jelenlegi, 126 dolláros részvényárfolyamához 3,2 ezermilliárd dolláros piaci érték tartozik, amivel a cég ismét visszacsúszott a toplista második helyére a Microsoft mögé.

 

Az MI-potenciál korlátlan – de nem csak az Nvidia profitálhat rajta

A részvény technikai oldalról nem mutat rosszul, azok az elemzők viszont, akik sokkal inkább fundamentálisan, tehát nem a matematikai egyenletek irányából nézik a ralit, óvatosan már elkezdték kongatni a vészharangot. A Reutersnek nyilatkozó szakértők ugyanis kiemelik: az elmúlt másfél évben látott felfutás lendülete, amihez a befektetők most már hozzászoktak, hosszú távon nagyon nehezen fenntartható, ezért a bővülés megakadását könnyedén követheti egy aránytalanul nagy árfolyamkorrekció.

És az is kérdéses, hogy meddig maradhat piacvezető a szegmensben az Nvidia.

Az elemzők egy csoportja szerint ugyanis egyre valószínűbb, hogy középtávon 

  • a Microsoft, 
  • az Amazon vagy éppen 
  • a Meta 

házon belül akarja majd tudni az egyre inkább stratégiai jelentőségű MI-ágazat minden szárnyát, így akár még a csipgyártást is, például az Nvidia versenytársainak felvásárlásán keresztül. Ez hatalmas tőkét adhat az egyelőre jelentős lemaradásban lévő konkurenciának, ami alapjában véve sodorhatja veszélybe Jensen Huang vállalatának dominanciáját.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.