BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Peking önti a pénzt a csipiparába, hogy lenyomja az amerikai technológiát

Dúl a csipháború. Amíg az Egyesült Államok a legfejlettebb csipek hazai gyártását fejleszti, Kína azon dolgozik, hogy legalább kereskekedelmi minőségű félvezetőket gyártson amerikai technológiai nélkül. Mindkét nagyhatalom szabadulni igyekszik a másiktól.

Amíg az Egyesült Államok 53 milliárd dolláros csipprogrammal támogatja hazai csipiparának önállósodását, s a kínai gyártástól való függés felszámolását, Peking is gőzerővel dolgozik az amerikai technológiai kötődés elszakításán. 

An Optoelectronic Technology Company in Huai 'an
Felszámolják az amerikai technológiát Kínában / Fotó: AFP

Mit takar a "Delete A" kampány?

Bár a kínai csipgyártás zászlóshajója, a SMIC,

 félvezető generációkkal van elmaradva az iparág technológiai éllovasaitól,

 mint a tajvani TSMC, vagy a dél-koreai Samsung. Úgy tűnik, sikeresen teljesíti az első mérföldkövet, hogy hazai eszközökkel hozzon létre keresekedelmi csipeket. A SMIC technológiai erőfeszítése a széles piaci "Delete A" kampány része, mely azt célozza, hogy felszámolják az amerikai technológiát Kínában.   

A Biden-adminisztráció és az amerikaiak szövetségesei, így Japán és Hollandia is, célzott exportkorlátozásokat vezettek be, hogy aláássák Kína képességét a csúcskategóriás csipek gyártására. Kína azonban dacolva a félvezető berendezések vásárlásának globális visszaesésével, tavaly elképesztő költekezésbe kezdett: a SEMI iparági szövetség szerint a globális beruházások egyharmada Pekinghez köthető. 

Idén Kína kapacitásbővítése nagyobb lesz, mint a világ többi részének együttvéve. 

A Gavekal Research elemző cég szerint az új kínai üzemek fejlett technológiájú csipeket gyártanak majd. Az eddig 50 milliárd dolláros kínai félvezető alapot májusban 48 milliárd dollárral bővítették. 

Ha mindent blokkolsz, arra kényszeríted az alvó oroszlánt, hogy felébredjen

 - mondta Konrad Kwang-Leei Young, a TSMC korábbi vezetője, aki 2021-ig a SMIC független igazgatósági tagja volt. Hozzátéve: a kínai cég már most képes 28 nanométeres fejlett csipek előállítására ipari mennyiségben.

Kínának még hosszú utat kell megtennie, hogy megszabaduljon a külföldi technológiáktól, különösen azoktól, amelyek a magasabb kategóriájú csipek gyártásához szükségesek. Egyelőre a SMIC gyártósorai sem nélkülözhetik az amerikai szerszámokat, valamint más külföldi berendezéseket.

Csipgyártó berendezések vásárlása
Kína idén több új kapacitást hoz létre, mint a világ többi része együttvéve

Mindeközben az amerikai csipprogam 2032-re megháromszorozza az Egyesült Államokban gyártott csipek számát, s a gyártelepítési bumm nyomán 2032-re 14 százalékra nő az amerikai részesedés a globális csipgyártásban, a 2020-as 12 százalékról. Ennél is izgalmasabb, hogy 

az Egyesült Államok részesedése nulláról 28 százalékra nő az élvonalbeli csipek globális  piacán.

 Az amerikai támogatások döntő része a fejlett csipeket gyártó négy nagy cégnél csapódott le: Intel, TSMC, Samsung, Micron. Ám hiába fektet a TSMC, a világ legnagyobb csipgyártója több mint 65 milliárd dollárt arizónai gyárak telepítésébe, a Samsung pedig 45 milliárd dollárt invesztál texasi üzemekbe, a legfejlettebb technológiájukat otthon tartja. Ezt a tajvaniak a logisztikai nehézségekkel magyarázták, az esetleges geopolitikai szempontokat meg sem említve. Az azonban világos, hogy így eggyel több oka lesz Amerikának a Peking által el nem ismert Tajvan védelmére. 

Hirdetés

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.