BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Diszkrimináció és szexuális zaklatás miatt milliókat fizet a Snapchat

A nők hátrányos megkülönböztetése miatt fizet a népszerű alkalmazás. A Snapchat ezen kívül számos egyéb lépést is kell hogy tegyen a diszkrimináció felszámolásáért.

A Snapchat 15 millió dollárt fizet a kaliforniai polgárjogi hivatal által indított per rendezésére, amely szerint a vállalat diszkriminálta a női alkalmazottakat, nem akadályozta meg a munkahelyi szexuális zaklatást, és a panaszt tevő nőknek retorziókkal kellett szembenézniük. A népszerű, eltűnő üzeneteket küldő alkalmazást tulajdonló cég olyan nőkkel köt peren kívüli egyezséget, akik 2014 és 2024 között dolgoztak a Snapchatnél Kaliforniában – írta az ABC News.

The SnapChat logo is being displayed on a smartphone screen in Athens, Greece, on May 31, 2024. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Snapchat
A Snapchat 15 millió dollárt fizet a megegyezést értelmében / Fotó: AFP

Az egyezséget a helyi bíróságnak még jóvá kell hagynia, de az igazából csak formaság. A megállapodás egy több mint hároméves vizsgálatot zár le. A Snapchat által fizetett pénz nagy részét azok az alkalmazottak kapják, akik a vállalatnál diszkriminációval szembesültek, többek között a fizetés és az előléptetések terén.

A Snapchat ugyan jelezte, hogy nem ért egyet az ellene felhozott vádakkal, azonban a költséges és hosszadalmas pereskedés elkerülése végett a megegyezés mellett döntött.

„Elkötelezettek vagyunk, hogy tisztességes és befogadó környezetet tartsunk fent a Snapchatnél, és nem gondoljuk, hogy a nőkkel szemben béregyenlőséggel és diszkriminációval összefüggő problémáink lennének, és a zaklatással és megtorló intézkedésekkel kapcsolatos vádakkal sem értünk egyet” – áll a vállalat közleményében.

A Snapchat 2015-ben 250 alkalmazottal indult, számuk 2022-re több mint 5000 főre nőtt. Ez azonban nem jelentett előrelépést a női alkalmazottak számára, akik

a vádak szerint azzal szembesültek, hogy gyakran lebeszélték őket arról, hogy jelentkezzenek az előléptetésre, vagy épp azt a választ kapták, hogy várjanak a sorukra.

A panaszok szerint főleg a mérnöki pozíciókban dolgozó nők szembesültek ezzel, akiknek különösen nehéz dolguk volt, ha a belépő szintű pozíciókból próbáltak feljebb jutni a ranglétrán.

A kaliforniai polgárjogi hivatal keresetében azt is kiemelte, hogy több női dolgozót szexuális zaklatás érte, és amikor felemelték a szavukat ez ellen, akkor megtorlással szembesültek, ami negatív teljesítményértékelést, egyes esetekben kirúgást is jelentett. A kereset szerint a férfi vezetők rendszeresen előléptették a férfi alkalmazottakat a képzettebb nőkkel szemben.

A megegyezés értelmében a Snapchatnek egy független tanácsadót kell megbíznia azzal, hogy értékelje javadalmazási és előléptetési politikáját, és egy külső auditort kell megbíznia a szexuális zaklatás elleni fellépés és diszkriminációmentes munkakörnyezet betartatásával kapcsolatban. A vállalatnak ezenkívül a munkahelyi diszkrimináció, a megtorlás és a szexuális zaklatás megelőzéséről képzéseket kell szerveznie a dolgozói számára. A cégnek biztosítania kell azt is, hogy a jövőben az őket ért diszkriminációt és zaklatást a megtorlástól való félelem nélkül jelenthessék feletteseiknek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.