BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy MI vezérelte munkagépgyártó, amely naggyá teheti Amerikát?

Divatba jött az amerikai ipari cégekben keresni a potenciált, amióta Donald Trump győzelme egyre valószínűbbnek látszik a 2024. novemberi választáson.

Kiss Mónika, a Prestige Financial Zrt. vezető stratégiai tanácsadója

A Caterpillar (CAT) a világ legnagyobb munkagépgyártó vállalata. A cég kínálatában még bakancsok, munkaruhák, telefonok, órák, zoknik és más ajándéktárgyak is megtalálhatók. Persze nem ezért figyelnek rá most a befektetők.

 Caterpillar
 Divatba jött az amerikai ipari cégekben keresni a potenciált / Fotó:  Caterpillar 

Inkább azért, mert a vállalatban látják egyszerre megtestesülni a Donald Trump ígérte szlogent, amely naggyá teheti Amerikát, ugyanakkor olyan iparvállalatként tekintenek rá, amely az elsők között használhatja termelési célokra a mesterséges intelligenciát (MI) magasabb haszonkulccsal és relatíve alacsonyabb befektetéssel. Divatba jött tehát az amerikai ipari cégekben keresni a potenciált, amióta a republikánus győzelem egyre valószínűbbnek látszik a 2024. novemberi választáson az Egyesült Államokban. 

Egyben a Caterpillar jó iránynak tűnik azok számára is, akik a mostani szektorrotációban elfordulnak a kifejezetten technológiai részvényektől, de mégsem szeretnék a leghagyományosabb iparágak mellett letenni a voksukat. Márpedig a Caterpillar mindig is úttörő volt a fejlesztésekben. 

Már 2019-ben megdöbbenéssel olvastam, hogy a Caterpillar lesz az a társaság, amely a NASA számára a 2024-es Holdra szálláshoz a távirányított bányagépeket és eszközöket szállítani fogja. Nem is a kihívás mértéke volt számomra meglepő, hanem az, hogy a kibányászott anyag már nem tudományos célokat szolgál majd, hanem az oxigénben és vízben gazdag holdkőzetet és port a 3D-nyomtatókban alapanyagként használják fel. Bár akkor még inkább álomnak tűnt, hogy a szomszédos bolygók kincseit ilyen módon használja fel az emberiség, 5öt évvel később már nem tűnik megvalósíthatatlannak az ipari, futószalagos bányászat sem az én olvasatomban. 

Persze ez csak a távoli jövő, a Caterpillar két lábbal vagy négy keréken, illetve lánctalpon a földön állva 1925 óta szállítja a munkagépeket és a megelőző 16 gyorsjelentési szezonból 15-ben érdemben a konszenzus feletti számokat tudott produkálni. Főképp az észak-amerikai értékesítési számok emelkedtek ki például az első negyedéves gyorsjelentésből, ahol az energiatermelésből származó bevételek éves alapon 26 százalékkal, az olaj- és gázipari szegmens bevételei 19 százalékkal ugrottak meg. A következő negyedévekre optimistán tekintett akkor a Caterpillar.  

A növekvő megrendelések mellett az árazási változtatások miatt a CAT marzsai is látványosan javultak, kétéves összehasonlításban a működési marzs 510 bázispontot emelkedett. A magasabb inflációs környezetben a vállalat tehát gond nélkül hárította át a megemelkedett költségeket a vevőire. A következő negyedéves gyorsjelentéshez kiadott kommentárban egészen biztosan nagy szerepet kapnak majd a népszerű fejlesztési irányok, így az adatcenterek, a digitális megoldások, az MI és az elektrifikáció.  

 

Hiszen a Caterpillarnak már 2023 óta létező ötéves terve van arra, hogy megduplázza azoknak a nagy méretű dugattyúmotoros generátoroknak a gyártását, amelyek kulcsszerepet töltenek be az MI-adatközpontok áramellátásában. Tehát nem csak a munkagépek további automatizálására kell gondolnunk, ha az MI és a CAT kapcsolatát boncolgatjuk. A Caterpillar az alternatív energiatermelés és tárolás úttörője is, e téren az ügyfelei energiaszámlájának zöldítését és csökkentését tűzte ki célul.  

Az elmúlt hetekben a szokásosnál több figyelem jutott a Caterpillar részvényére az aktuálpolitika és a szektor rotáció következményeként. A fentieket tekintve talán állíthatjuk, hogy ez a figyelem valószínűleg hosszabb távon sem lesz alaptalan. 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel, és azt a PFN Prestige Financial Zrt. az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.