BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia választások: fellélegzett a piac, veszik a részvényeket a befektetők

A francia állampapírpiac az elnök tehetetlenségét és a költségvetés fellazulását árazza. A választás után nagyot pattant a párizsi tőzsdén a zöld bank.

Óvatos részvénypiaci emelkedést és enyhe kötvényeladási hullámot indított a francia választások második fordulója a párizsi tőzsdén. A CAC 40 index a hétfői kereskedés első órájában közel 0,5 százalékkal került feljebb, nagyjából együtt mozogva a német DAX indeszel.   

Installation of ephemeral sites and stadiums in the run up to the Olympic and Paralympic Games in Paris, France on April 18, 2024. (Photo by Victoria Valdivia / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Párizsi olimpia, szupergazdagok, ötkarikás játékok, Franciaország
Korábban a befektetők 2027-ig erős államfővel és szigorú költségvetési politikával számoltak / Fotó: Victoria Valdivia / AFP

Miután megtartották a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját is, a zöldekkel megerősített baloldal győzött Franciaországban, de nem lesz meg a többségük. A második helyen Macron elnök pártja végzett, míg Le Pen pártja a harmadik helyre szorult. 

Az eredmények alapján valószínűleg megbénul a parlament,

mivel a három pártcsoport egyike sem hajlandó együttműködni a másik kettővel. Gabriel Attal miniszterelnök még vasárnap este bejelentette, hogy benyújtja lemondását.

Reagált a kötvénypiac

A választás eredménye elsősorban a francia állampapírpiacon okozhat bizonytalanságot, mert korábban a befektetők 2027-ig, Macron elnökségének végéig erős államfővel és szigorú költségvetési politikával számoltak. Ehhez képest, ha Macron ki is tölti az idejét, aligha támaszkodhat a parlamentre. 

Hétfőn a tőzsdei kereskedés első órában 

a rövidebb futamidejű francia állampapírok hozama kezdett emelkedni.

Míg hosszú papírok piacán hezitálás mutatkozott, hol pirosba, hol zöldbe borultak a hozamok, vagyis az eladók és a vásárlók birkóztak a piacon. A kötvények hozama és árfolyama egymással ellentétesen mozog. A hozam emelkedése az árfolyam csökkenését mutatja, míg a hozam süllyedése árfolyam-emelkedést jelez. 

A 6 hónapos kincstárjegy hozama 0,5 százalékot, a 3 hónaposé háromnegyed százalékot emelkedett. A hároméves és az ötéves francia államkötvény hozama egyaránt 0,013 százalékkal kúszott feljebb. míg 

a 10 éves francia államkötvény hozama nem találta az irányt,

 lényegében stagnált.

A CAC 40 indexkosár tagjai közül nagyobb esést csak a bő 3 százalékos mínuszba csúszott Teleperformance szenvedett el, mely a call centerek között piacvezető Franciaországban.  

Közel 2 százalékot emelkedett a Credit Agricole, a „zöld bank”,

mely egyúttal az ország második legnagyobb pénzintézete. Az egyik legrégebbi bank, a Societe Generale kurzusa pedig 1,5 százalékkal drágult, de a legnagyobb bank, a BNP Paribas is háromnegyed százalékkal került feljebb. 

Az építőiparban és távközlésben érdekelt Bouygues csoport és az építőipari óriás Vinci egyaránt közel 2-2 százalékot emelkedett a kereskedés első órájában.

Látható, hogy a francia pénzügyi szektor fellélegzett, s a zöld-baloldali győzelem máris zárójelbe tette a macroni költségvetési megszorításokat. Az állami megrendelésekben érdekelt építőipari cégek szárnyra kaptak a párizsi tőzsdén.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.