BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A WL-10 unmanned reconnaissance aircraft is being displayed at the 2022 Zhuhai Air Show in Zhuhai, Guangdong province, China, on November 9, 2022. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Riadoznak, vagy riogatnak: Kína állítólag gyilkos drónokat fejleszt az oroszoknak

Az amerikai adminisztráció egyelőre nem tekinti ténynek az európai tisztviselők jelentését. De ha beigazolódik, a szankciók példátlan eszkalációja vár Pekingre.

A kínai és orosz vállalatok egy Ukrajnában telepített iráni modellhez hasonló támadó drónt fejlesztenek – értesült a Bloomberg hírügynökség az ügyben jártas európai tisztviselőktől. A vállalatok már tavaly tárgyaltak az iráni Shahed drón lemásolásáról, idén pedig megkezdték a fejlesztést és tesztelést az oroszországi szállításra való felkészülés érdekében.

A WL-10 unmanned reconnaissance aircraft is being displayed at the 2022 Zhuhai Air Show in Zhuhai, Guangdong province, China, on November 9, 2022. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
 A kínai drónokat még nem használják Ukrajnában / Fotó: AFP


A Bloomberg emlékeztet, hogy ha Oroszországot Shahed-szerű támadórepülőgéppel látnák el, az az Egyesült Államok és szövetségesei többszöri figyelmeztetése ellenére is elmélyítené Peking Oroszországnak nyújtott támogatását. Miközben korábbam Hszi Csin-ping elnök arra törekedett, hogy Kínát semlegesnek állítsa be az ukrajnai konfliktusban. Amerikai tisztviselők szerint a Kínával szembeni szankciók példátlan eszkalációját eredményezné, ha Kína valóban drónokat fejlesztene Oroszországnak.
Az ügyben jártas személyek szerint Kína mérlegeli, hogy küldjön-e teljesen felépített pilóta nélküli légijárműveket, de közben olyan alkatrészeket szállít, amelyeket támadó drónokká lehet átalakítani. 

Mindamellett az Egyesült Államok továbbra sem jutott arra a következtetésre, hogy Kína fegyvereket szállítana Oroszországnak.

Zelenszkij: nincs bizonyíték a drónok szállítására

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bloomberg televíziónak adott szerdai interjújában elmondta, hogy elolvasta ezt a jelentést. Ahogy fogalmazott: 

Nincs 100 százalékos bizonyítékunk arra, hogy kínai fegyvereket szállítanak Oroszországba. Hozzátéve: a kínai elnök azt ígérte neki, hogy erre nem kerül sor. 

Oroszország a háború kezdete óta több ezer Shahed drónt használt Ukrajna ellen, sőt gyárat is épített az iráni fejlesztésű technológia tömeggyártására, amelynek megépítése viszonylag olcsó. De Oroszország továbbra is olyan országokra támaszkodik, mint Észak-Korea és Irán, bár kritikus alkatrészeket Kínából is beszereznek.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.