BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a részvények szédítően magas értékeltsége mellett is vezethet út felfelé

A mesterséges intelligencia az egyetlen biztos pont most a részvénytőzsdéken. A széles piaci eredményeket is az MI-cégek profitja húzhatja fel.

A mesterséges intelligencia (MI) lehet a gyorsjelentési szezon sztárja. Bár a pénteken jelentő Wall Street-i befektetési bankoktól – JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo – halovány számokat vár a piac: az egy részvényre eső nyereség akár 10 százalékkal is zsugorodhat. Ám a széles piacot leképező S&P 500 kosártól mégis 8,8 százalékos eredménybővülésre számítanak, aminek a zömét jórészt a mesterséges intelligenciából profitáló tech cégek szállíthatják. 

July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia
Vajon meghódítja a széles piacot az MI? / Fotó: Shutterstock

A második negyedévben azok az S&P 500-kosártagok, melyek közvetlenül profitálnak az új technológiából, várhatóan akár 24 százalékkal is növelhették a profitjukat éves alapon. Különösen kiemelkedő lehet a részesedésük az olyan óriásoknak, mint a Meta Platforms, az Alphabet, az Amazon, a Micron és a Microsoft, s persze a MI-fejlesztések legnagyobb nyertese, az Nvidia. 

Eközben 

a mesterségesintelligencia-fejlesztésekhez nem kapcsolódó kosártagok profitja mindössze másfél százalékkal bővülhetett

a második negyedévben, éves alapon.

Régi nóta, hogy a mesterséges intelligencia akkor hozhat igazi áttörést, ha a széles piacot is magával ragadja a spekulációs hullám. Nos, idén már több jelét láthattuk annak, hogy az MI nemcsak a csipgyártást, de az árupiacot, az energiaszektort és a közműcégek piacát is fűti.

Elemzők arra számítanak, hogy az S&P 500-kosár lemaradói is felzárkóznak a következő negyedévekben. Ezt támaszthatja alá a mostani gyorsjelentési szezon is, hiszen a kosár 11 szektorából 10 jelenthet bővülő összesített bevételről az idei második negyedévben. 

Vannak azért óvatosságra intő jelek. 

Az indexkosárban szereplő vállalatok több mint fele várhatóan szűkülő haszonkulcsról számol be a második negyedévben. Bár a makrogazdasági kilátások továbbra is kedvezők, de egyre bizonytalanabbak. A legutóbbi foglalkoztatási jelentések az amerikai munkaerőpiac lassulására utalnak, s úgy tűnik, hogy a fogyasztók óvatosabbak a járvány utáni vásárlási roham elültével. A Federal Reserve erre kamatcsökkentéssel válaszolhatna, de nem világos, hogy ez mennyiben segítené a részvényeket a mai magas értékelések mellett. 

Mindezzel együtt a mesterséges intelligencia térnyerése az egyetlen biztos pont a bizonytalan részvénypiacokon. Ha az MI terjed, akkor a szédítően magas értékeltség ellenére is vezet még út felfelé. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.