BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordprofittal szövi tőzsdei álmait a Revolut

A londoni székhelyű pénzügyi szolgáltató évek óta küzd a brit szabályozókkal, hogy banki licencet szerezzen a szigetországban. A Revolut a pénzügyi év végére globálisan ötvenmillió ügyféllel számol.

A Revolut bevétele tavaly csaknem megduplázódott, és 1,8 milliárd fontra (2,2 milliárd dollárra) nőtt. A londoni székhelyű fintech cég keddi közleménye szerint a kamatbevétel tavaly 500 millió fontra nőtt a 2022-es 83 millió fontról. Ennek hatását azonban mérsékelte az egyes termékekhez kötődő hitelezési veszteségek megugrása.

Visa, MasterCard And Revolut Photo Illustrations
Hatalmas könnyebbséget jelenthet a Revolut ügyfeleinek a Wizz Air döntése, ami szerint az utasszállítókon már a fintech bankkártyáit elfogadja fizetőeszközként. A
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Revolut idén is exponenciális növekedésre készül 

– mondta Nik Storonsky vezérigazgató. Hozzátette: a vállalat ügyfélköre tavaly 12 millió fővel bővült globálisan, és tavaly év végére elérte a 38 milliót, idén júniusra pedig a 45 milliót.
A legfrissebb eredmények jóval a törvényes határidő előtt láttak napvilágot, ami azért érdekes, mert a Revolut az előző években többször késedelmesen jelentett. Ez a körülmény akadályozta, hogy 

a fintech cég végre megszerezze a kulcsfontosságú brit banki licencet.

A cég évek óta próbálja megszerezni az engedélyt. Ennek kapcsán mondta Francesca Carlesi, a Revolut brit vezérigazgatója egy keddi interjúban, hogy folyamatosan egyeztetnek a szabályozókkal, de nincs előre meghatározott menetrend.
A BDO könyvvizsgáló kedvező véleménye tovább erősíti a fintech ambícióit. A tervek között szerepel a tőzsdei bevezetés is. 

A Bloomberg News múlt hónapban számolt be arról, hogy a cég bankárokat fogadott fel, hogy segítsenek eladni 500 millió dollár értékű részvényt egy tranzakció során, amely több mint 40 milliárd dollárra értékelné fel a Revolutot, szemben a legutóbbi, 2021-es 33 milliárd dolláros értékeléssel.

A Revolut adózás előtti eredménye tavaly rekordot ért el, 438 millió fontot tett ki.  

Ugyanakkor a  hitelezési veszteség több mint háromszorosára, 46,6 millió fontra nőtt 13,6 millió fontról. A kölcsönkönyv 204 millióról 528 millió fontra ugrott. A  cég személyi kölcsönöket nyújtott Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, valamint hitelkártyákat Írországban és Spanyolországban. Az adminisztratív költségek 933 millió fontra nőttek. Marketingre és reklámra  241 millió fontot költöttek, míg a teljes személyzeti költség 362 millióról 498 millió fontra nőtt.
A vállalat azt állítja: jó úton halad, hogy a pénzügyi év végére elérje az 50 millió ügyfelet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.