BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Shein: fogy a bizalom, rájár a rúd a kínai divatkereskedőre

Kínai háttere, a beszállítók sanyarú munkakörülményei és a vámszabályokkal való visszaélések miatt sorozatos politikai-társadalmi támadások érik a fast fashion e-kereskedelem zászlóshajóját. A Shein tőzsdére menne, de a vegyes fogadókészséget tapasztalva immár a D tervét is aktiválnia kellett.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy az idei év legnagyobb tőzsdei durranásából legfeljebb egy halk pukkanás marad csak, mivel a kínai hátterű Shein online divatkereskedelmi vállalat bejelentkezését Nyugaton súlyos fenntartásokkal fogadják, Keleten pedig a halovány befektetői érdeklődés szab határt az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátásnak (IPO).

Shein   hoppers line up to shop on the opening day of  fast fashion e-commerce giant Shein, which is hosting a brick-and-mortar pop up inside Forever 21 at Ontario Mills mall
Shein-termékbemutató valahol Amerikában. A vásárlók körében pokoli népszerű a kínai divatkereskedő cég / Fotó: Getty Images

A 2008-ban Kínában alapított, majd a kedvezőbb nemzetközi megítélés érdekében székhelyét pár éve Szingapúrba áthelyező Shein nagy falat lenne, de rágós is egyben. Aki befogadja, annak szembesülnie kell a cég által alkalmazott vagy gyaníthatóan alkalmazott rabszolgamunkával, amely a Kínában készülő, olcsó termékeinek alapanyag-előállításánál merült fel vele szemben, s amely a társadalmi-üzleti megítélésében negatív következményekkel jár. 

A Shein megítélésében sötét foltok vannak

A másik ellenérv, hogy az olcsó termékekre vonatkozó kedvezményes vámokat kihasználva – pontosabban azokkal visszaélve – a partvonalon kívülre szorítja a versenyfeltételeket becsülettel betartó konkurenciát, emberek munkahelyét és megélhetését veszélybe sodorva. 

A harmadik súlyosbító tényező a Shein mély kínai beágyazottsága, 5400 közvetlen beszállítója kevés kivétellel ott dolgozik, európai szemmel nézve vállalhatatlan munkakörülmények között. A cég váltig állítja, hogy tiszta lapokkal dolgozik, de minden kétséget kizáróan nem tudta eddig elhallgattatni a kritikus hangokat.

A Shein a New York-i tőzsdén próbálkozott elsőként, de ott olyan politikai ellenszél fogadta, ami egészen Londonig repítette az IPO-terveivel együtt. 

A kínai e-kereskedelmi óriás vásárlói és politikai megítélése között szakadék húzódik. Amerikában 2021-ben az Amazont megelőzve övék lett a legtöbbet letöltött okostelefonos applikáció, csomagjaikkal elárasztották a fogyasztói társadalom etalonjának számító Egyesült Államokat. 

Eközben a tőzsdei dörgölőzésük szikrát vetett, Mark Rubio republikánus szenátor vezetésével kétpárti támadás indult ellenük a fent említett három tényezőre kihegyezve, egyben a tőzsdefelügyeletet (SEC) is nyomás alá helyezték, hogy mélyreható vizsgálatot indítson a Shein New York-i tőzsdére lépési szándékai tisztességes voltáról. 

Mark Rubio szenátor
Mark Rubio szenátor és társai nem szívesen látnák a Sheint a New York-i tőzsdén / Fotó: AFP

Az IPO terve végül meghiúsult, noha hivatalos információ nem érkezett erről egyik érintett oldaláról sem. Igaz, arról is csak kósza sajtóértesülések szóltak, hogy a Shein valamikor bizalmasan benyújtotta volna a felvételi kérelmét.

Ugyanez a képlet valósult meg Londonban, azzal az eltéréssel, hogy a Shein vezetői mind Rishi Sunak konzervatív kormányának képviselőivel, mind a munkáspárti árnyékkormány illetékeseivel egyeztettek a Brexit óta patináját és ügyfeleit elvesztő londoni tőzsdén (LSE) történő IPO esélyeiről. Biztató üzeneteket kaptak, csakhogy 

a dokumentumok benyújtásáról szóló híresztelések valahogy nem akartak beigazolódni, 

ezt a kínai cégek külföldi tőzsdei megjelenését előzetesen engedélyező pekingi döntés hiányával magyarázták a bennfentesek. Gyakorlatilag az egy hétre ígért procedúra már egy hónapos csúszásban van, noha a Reuters két forrása hétfőn megesküdött, hogy az iratok már a tőzsdefelügyelet asztalán vannak egy idei IPO reményével. 

Felerősödtek az emberi jogi aggodalmak

A hír erős ellenállást váltott ki az emberi jogi csoportok részéről az Egyesült Királyságban a Shein munkaügyi gyakorlatával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az Amnesty International szerint a lehetséges londoni tőzsdei bevezetés egyértelmű szégyenfolt lenne az LSE számára. Az utóbbi nem így látja, a londoni parkettre vágyó cégek számának és a bevont tőkének az apadásával már ott tart, hogy „minden megoldás érdekli”. 

Ráadásul húzós tétel lenne a Shein a maga 66 milliárd dollárra becsült piaci értékével, 

amiből a tulajdonosai legszívesebben egy centet sem engednének. A társadalmi felháborodás viszont nincs az ínyükre, a befektetők sem szívesen válnának a támadások céltáblájává.

 

A Financial Times úgy értesült, hogy a Shein tervei továbbra is bizonytalanok, és annak ellenére, hogy most Londonra fókuszálnak, kétséges, hogy végül mellette is döntenek. Politikai síkon is egyre többen ellenzik a Shein bevonulását, magas rangú brit törvényhozók körében is nő a cég elutasítottsága. 

Persze csütörtökön választások lesznek a briteknél, Rishi Sunak és a konzervatívok akkorát buknak, hogy az a Holdról is látszani fog, a mai politikai szereplők jelentős része pedig megy a jól megérdemelt helyére: a süllyesztőbe. Azaz a helyzet sokat változhat, de ettől a céget érő támadások aligha lesznek enerváltabbak.

A Shein IPO-ja tartogat még meglepetéseket, új és még újabb tervek sora látott napvilágot ezzel kapcsolatban.

  • az A terv: New York elbukott,
  • a B terv: London függőben,
  • a C terv Hongkong: előkészületben,
  • a D terv: Szingapúr aktiválásra kész állapotban van a jelen állás szerint.

Elemzésében a Reuters megjegyzi, hogy a geopolitikai helyzet romlásával a tőke egyre kevésbé lesz globális, és ez a fast fashion óriás Shein számára azt jelenti, hogy a tőzsdei bevezetés helyszíne nagyban meghatározza a cég jövőbeli megítélését, szereplését. A C tervnek is komoly hátulütői vannak, de

arrafelé a legkevésbé sem arra kíváncsiak, hogy valóban a hsziancsingi régióban ujgur rabszolgamunkával szedett gyapotból készül-e a kényelmes Shein pamutzokni.

Az ilyen méretű IPO-kban részt vevő nagy nemzetközi befektetők legtöbbje ugyanis ódzkodik a hongkongi parkettól, attól tartva, hogy az ott forgó cégek az amerikai–kínai gazdasági-kereskedelmi konfliktusok potenciális elszenvedőivé válhatnak, ezért azokba inkább nem ölnek pénzt. 

A másik tényező az értékeltség: a Shein ugyanis légüres térben mozogna Hongkongban, nincs olyan helyi riválisa, amelyhez mérhetné magát, s ebből torz árazás jöhet ki – az elemzők is támpont nélkül maradnak. A hongkongi tőzsdén lévő Prada és L’Occitane nem mérvadó számukra, pláne úgy, hogy a gyenge értékeltsége miatt a L’Occitane – a bőröndkirály Samsonite-hoz hasonlóan – épp a távozás gondolatával barátkozik. 

Már a D terven is elgondolkoztak

A hongkongi részvények nyugati társaikhoz képest alulértékeltek, diszkonton forognak, erre utal, hogy a helyi irányadó Hang Seng index a 12 hónapra előrevetített nyereség kilencszeresén kereskedik, szemben a londoni vezető index, az FTSE 100-as 11-szeres és a New York-i S&P 500-as 21-szeres szorzójával.

Minél közelebb kerül a Shein Ázsiához, annál rosszabbul alakul a sorsa

– szűri le a következtetést a Reuters elemzése.

A Shein részéről a hongkongi horgonyvetés ráadásul a kínai identitást igazolja, azaz hiábavaló volt a központ átköltöztetése Szingapúrba. Ha a londoni tőzsdei bevezetés nem sikerül, a vállalat a D tervét aktiválva Szingapúr felé fordulhat, amelynek IPO-piaca még a londoninál is rosszabb állapotban van. 

Bármilyen helyszínváltás esetén a Sheinnek új kérelmet kellene benyújtania a kínai szabályozó hatóságokhoz, ami amellett, hogy elhúzza a folyamatot, garantáltan újabb problémákat hoz a felszínre.

Shein-áremelés: minden szinten szinte minden

Átlagosan harminc százalék feletti mértékben emelte árait a divatipar nagyjait satuba fogó kínai e-kereskedelmi óriás, hogy kedvező képet fessen magáról a befektetők előtt a londoni tőzsdei bevezetésre készülődve. A Shein stratégiája beválhat azzal, hogy az agresszív terjeszkedést a profitszempontok elé helyező üzletpolitika a visszájára fordul: a cél, hogy a vásárló és a befektető is elégedett legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.