BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegesen szállnak ki a Teslából – már 83 milliárd dolláros a kár Elon Musk cégénél

Egyhavi mélypontra zuhant szerdán a technológiai részvények zászlóshajójának számító Nasdaq Composite index. A Tesla 11 százalékot, a Google anyacége öt százalékot veszített piaci értékéből. A technológiai gigászok gyengélkedése baljós előjel lehet a szélesebb piac számára is.

Rossz a hangulat a tengerentúli tőzsdéken is, különösen a technológiai részvényeket adják a befektetők, akik szerdán – magyar idő szerint – kora estig 3 százalékkal ütötték lejjebb a Nasdaq Composite indext, amely ezzel egyhavi mélypontra került.

17 May 2024, Brandenburg, Grünheide: The lettering "Tesla" is on the façade of a Tesla Gigafactory building. The grass-covered embankment of the L38 road can be seen in the foreground. On Thursday evening, municipal representatives from Grünheide approved a development plan that clears the way for the expansion of the Tesla factory. The car manufacturer wants to expand its site to include a freight yard and logistics areas. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Mélyrepülésben a Tesla árfolyama a gyorsjelentést követően / Fotó: AFP

A kereskedők a Tesla és az Alphabet tegnap este közzétett, gyenge gyorsjelentésére reagálnak masszív eladásokkal, ami rányomja a bélyegét a Nasdaq mellett a szélesebb amerikai piacot leképező S&P 500 teljesítményére is. Utóbbi 1,7 százalékkal került lejjebb a kereskedés félidejére, míg a harmadik meghatározó részvénykosár, a Dow Jones ipari átlag mutató 0,7 százalékot süllyedt.

Leginkább a Tesla részvényeitől szabadulnak a tőzsdézők, Elon Musk villanyautós cégének árfolyama 11 százalékot zuhant a nap első felében. Az autógyártó piaci értéke így napon belül 83 milliárd dollárral apadt.

A befektetők igazából csak megfogadták Musk tanácsát, aki a az elmúlt öt év leggyengébb haszonkulcsát hozó negyedéves jelentést követően azt üzente nekik: 

aki nem hisz a Teslában, az most adja el a részvényeit.

Alaposan elbántak ma az Alphabet részvényeivel is, melyek árfolyama 5 százalékot esett. A Google anyacégének ugyan sikerült felülmúlnia az elemzői eredményvárakozást a legutóbbi negyedévben, a részvényeseket azonban a hirdetési bevételek bővülésének csökkenése, valamint a magas tőkeköltségek szemmel láthatóan elbizonytalanították a jövőt illetően.

A technológiai óriáscégek háza tájáról érkező gyenge teljesítmény baljós lehet az egész piac szempontjából is, tekintve, hogy az idei tőzsderali jórészt a szektornak (és jeles képviselőinek, a Magnificent Sevennek) köszönhető.

Nem tudok nem arra gondolni, hogy ha a technológiai szektor tüsszent, azt az egész piac elkaphatja

 – fogalmazott szemléletesen David Morrison, a TradeNation vezető piaci elemzője a Reutersnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.