BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tett egy lépést a G20 a szupergazdagok megadóztatása felé

Az Egyesült Államok és Németország kisiklatta a globális minimumadó ötletét.

Közös nevezőre jutott a G20 országcsoport a szupergazdagok megadóztatásáról. A pénzügyminiszterek brazíliai megállapodása valószínűleg arra szólítja fel az egyes nemzeteket, hogy erősítsék meg saját intézkedéseiket, ahelyett, hogy egységes szabályozásra törekednének.

G20,Flag,Summit,Silk,Waving,Flags,Countries,Of,Members,Group
A G20 megosztott, egy közös közlemény is nagy kihívás / Fotó: Shutterstock

A szupergazdagok megsarcolása elsődleges prioritást élvez  a világ legnagyobb gazdaságait, az Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő G20-csoportot vezető Brazília baloldali elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva számára. Bár pénteken a miniszterek az éghajlatvédelmi átállás finanszírozásáról és az adósságról tárgyalnak, de a Rio de Janeiróban tartott kétnapos találkozót az arról szóló tárgyalások uralták, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a milliárdosok elkerüljék az adókat. A mostani megbeszélések alapozzák meg a november 18–19-i G20-csúcstalálkozót.

Lula a pénzelit globális minimumadójában reménykedett. 

Míg az Egyesült Államok és Németország elutasította a milliárdosok megadóztatásáról szóló globális megállapodás szükségességét, addig Franciaország, Spanyolország, Dél-Afrika, Kolumbia és az Afrikai Unió támogatta az elképzelést.

Gabriel Zucman francia közgazdász, aki a gazdagok megadóztatásáról szóló jelentés szerzője, üdvözölte azt a tényt, hogy 

a történelemben először konszenzus van 

a G20 országok között abban, hogy a szupergazdagok adóztatásának módját meg kell határozni.

Itt az ideje, hogy tovább lépjünk

– mondta Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, sürgetve az államfőket, hogy novemberig hangolják össze a minimumszabályokat.

A klímaválság várhatóan évente több billió dollárba fog kerülni, és felháborító azt várni, hogy az átlagos adófizetők fizessenek érte, miközben

a szupergazdagok elkerülik az adókat 

– hangsúlyozta Camila Jardim, a Greenpeace brazíliai munkatársa.

Fontos eredmény, hogy a kényes adóviták mellett Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Haddad brazil gazdasági miniszter pénteken 

bejelentette az éghajlatvédelmi partnerség aláírását.

A G20, melynek Oroszország is tagja, megosztott, ezért kihívást jelentett egy közös közlemény megfogalmazása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.