BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saját stábja sem tudja megfékezni Trumpot, felértékelődhet a kongresszusi demokraták szerepe

Szintet léptek a Donald Trump újabb elnökségére vonatkozó spekulációk. Immár a kormányzati stílusa került napirendre. Sokan, még republikánusok is, egy reneszánsz herceg hatalomgyakorlásától tartanak az amerikai elnöki székben. A Legfelsőbb Bíróság fékező erejére most nem lehet számítani, marad a kongresszus, mint demokratikus ellensúly.

Se vége, se hossza a Donald Trump újabb elnökségével kapcsolatos spekulációknak. Annyit már tudunk, hogy a Big Tech tart Trumptól, ellenben a Little Tech szereti a volt elnököt. A tőzsdei elemzők egy költekező republikánust látnak benne, aki a szintén pénzt szóró Bidennél is könnyelműbb. A Wall Street nagyban spekulál az újabb Trump-éra piaci anomáliáira. A regionális okostojások már Ázsiát is felosztották vesztes és nyertes piacokra, ha Trump lenne az elnök. Míg az európai szövetségesek előre rettegnek Trump leendő alelnökétől. Ám a Wall Street Journal legfrissebb spekulációja, mely Trump kormányzati stílusát latolgatja, szinte már egy reneszánsz hercegként, afféle Cesare Borgiaként ábrázolja a régi és esetleg leendő elnököt. 

2024 Republican National Convention
Donald Trump
Saját stábja sem bír vele / Fotó: Jacek Boczarski / Anadolu via AFP

Hogyan fog kinézni Donald Trump kormányzási stílusa egy második ciklusban: asszertív lesz, ellenséges és korlátlan 

– írja a tőzsdei lap a republikánus konvención látottakra hivatkozva.

Mivel Trump harmadszor már nem lehet elnök, így semmi sem fogja korlátozni tevékenységét. Amíg az első ciklusában, a későbbi megmérettetéstől tartva, stábja végig azon dolgozott, hogy visszanyesse az elnök legradikálisabb elgondolásait. Jellemző eset, hogy az első ciklusban Gary Cohn, Trump egyik vezető gazdasági tanácsadója 

egyszer eltávolított egy levelet az akkori elnök asztaláról,

hogy megakadályozza őt a kétoldalú kereskedelmi megállapodás felmondásában – erről Bob Woodward oknyomozó újságíró számolt be.

Elárasztják a lojalisták a Fehér Házat

Egy második ciklusban azonban nyilvánvalóan lojalistákkal veszi körül magát Trump. Ráadásul, a republikánus többségű Legfelsőbb Bíróságot is maga mögött tudhatja.

Semmi sem fog megingatni minket, semmi sem fog lelassítani minket, és soha senki nem fog megállítani minket

– mondta Trump, amikor elfogadta a republikánus jelölést.   

A mostani helyzetet az évszázad álmának nevezte Vivek Ramaswamy üzletember, korábbi elnökjelölt, aki Trump mögé állt. Mondván, Trumpnak ritka lehetősége van arra, hogy a republikánus többségű Legfelsőbb Bíróságnak köszönhetően megzabolázza a kormányzati bürokráciát és leállítsa az „adminisztratív államot”, amely eddig a konzervatívok programját akadályozta.

A Wall Street Journal úgy látja: Trump második ciklusra ígért programja a nacionalizmus, a populizmus és a protekcionizmus témáit visszhangozza. Felszólított az amerikai határok megerősítésére, az országban illegálisan élő bevándorlók millióinak kitoloncolására, valamint szigorú vámok kivetésére szövetségeseire és ellenfeleire egyaránt.

 Trump és csapata kevésbé figyel olyan hagyományos konzervatív értékekre, mint a szabad piacra, az erős nemzetközi elkötelezettség és a deficit megfékezése.

J.D. Vance
Az elnök intellektuálisabb és fiatalabb avatarja / Fotó: Middle East Images via AFP

Az alelnöknek jelölt Vance a tőzsdei lap szerint Trump intellektuálisabb és fiatalabb avatarja, vagyis 

nem a republikánus párt moderálása, sokkal inkább felturbózása várható.   

Abban nincs semmi meglepő, hogy olyan megrögzött Trump-kritikusok, mint Judd Gregg volt demokrata szenátor, azt mondják: Trump nem hisz a költségvetési fegyelemben, de vakon hisz az izolacionizmusban. Ennél sokkal szembetűnőbb, hogy sok vezető republikánus is úgy véli: Trumpot nem lehet majd meggyőzni, hogy fogja vissza magát. Így vélekedik például Sarah Matthews, Trump korábbi fehér házi szóvivője, aki a capitoliumi zavargás után lemondott. 

Mi tarthatja féken Trumpot, ha nem nehezedik rá az újraválasztás nyomása? 

A második Trump-ciklus sikere vagy kudarca az elemzők szerint részben attól függ, hogy melyik párt irányítja a kongresszust. Ha Trump egy megosztott politikai mezőn állna, akkor a demokraták sok lépését megakadályozhatnák, s tompíthatnák hibáit. Néhány demokrata azonban attól tart, hogy a republikánusok teljes mértékben átveszik a kongresszus irányítását, ha Biden elnök, aki saját pártján belül sem élvez kellő bizalmat, ragaszkodik a jelöltségéhez. 

A Wall Street Journal júliusi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett szavazók 70 százaléka úgy gondolja, hogy 

a kongresszus fékező és ellensúlyozó funkciója elengedhetetlen ahhoz, hogy megakadályozza az elnök túlzottan nagy hatalmát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.