BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Eljött a kamatvágás ideje az amerikai jegybank vezetője szerint

A Fed 2022. március óta tizenegy kamatemelést hajtott végre, a központi bank tisztviselői tavaly július óta 5,25 és 5,5 százalék között tartják az irányadó rövid lejáratú rátákat. Powell szavai alapján most a szeptemberi kamatvágás tűnik valószínűnek.

Eljött az idő, hogy az amerikai jegybank csökkentse az irányadó kamatlábat – jelentette a Fed Jackson Hole-i konferenciáján az intézmény vezetője, Jerome Powell. Beszéde megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a Fed a jövő hónapban megkezdi a régóta várt kamatvágást. 

Fotó: AFP

A Bloomberg szerint Powell elismerte a közelmúltban elért eredményeket az infláció terén, amely az év eleji gyorsulás után az elmúlt hónapokban ismét mérséklődött. A nemzeti bank vezetője biztos abban, hogy a pénzromlás tartósan visszaesik, és eléri a Fed 2 százalékos célját.

Powell megjegyzéseit valószínűleg jól fogadják majd a jelzáloghitelek, a hitelkártyák és egyéb hitelek miatt magas kamatokkal küzdő amerikaiak. A befektetők 0,25-0,5 százalékos kamatvágásra számítanak szeptemberben, amikor a jegybak döntést hoz a rátáról.

Laza vagy szigorú monetáris politika?

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenni a dráguláson, de ezt számos közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. A Fed 2022. március óta tizenegy kamatemelést hajtott végre, a központi bank tisztviselői tavaly július óta 5,25 és 5,5 százalék között tartják az irányadó rövid lejáratú rátákat. 

A márciusi lazításra vonatkozó remények már elszálltak, azonban a befektetők egy ideig reménykedtek a júniusi vagy júliusi startban, Powell szavai alapján most a szeptember tűnik valószínűnek.

Az elemzők szerint idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bank vezetésével – már megtettek. Sőt, az Európai Központi Bank júliusban 25 bázisponttal, 4,25 százalékra mérsékelte az eurózóna irányadó kamatát, amivel kilenc hónap után enyhíteni kezdte a hitelfelvétel költségét a monetáris unióban. 

A Magyar Nemzeti Bank még 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Azóta több kamatvágást is végrehajtott, legutóbb július végén 6,75 százalékra mérsékelte a rátát az egy számjegyűre csökkenő infláció mellett, az elemzők szerint az alapkamat csökkentése idén tovább folytatódhat.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korában csak úgy ömlött az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra és ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.