BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hintőporperek: a Johnson & Johnson fizet, ha hagyják

Hamarosan egyezség születhet a Johnson & Johnson ellen indított több mint 61 ezer perben, a megegyezésre 6,5 milliárd dollárt tett félre az amerikai óriásvállalat. Kérdés, ez elegendő lesz-e a rákkeltőnek tartott hintőporukkal okozott károk megtérítésére.

A Johnson & Johnson (J&J) általános egyezséggel szeretné végre lezárni az évtizede húzódó hintőporpereket, melyeket a társaság termékeiben lévő vagy feltételezetten ott lévő azbeszt egészségre káros hatásai miatt indítottak ellene. Az amerikai kozmetikai és gyógyszeripai konszern évek óta felhagyott a felperesek által rákkeltő hatásúnak tartott babahintőporainak forgalmazásával, illetve új formulára tért át, de az ellene indított kártérítési perekkel kapcsolatban nem tud előrelépni. 

Johnson And Johnson To Pay $700m To Settle Claims It Misled Consumers
A Johnson & Johnson hintőporain generációk nőttek fel / Fotó: NurPhoto via AFP

A J&J kezdettől fogva tagadta, hogy azbeszttel szennyezett hintőporokat forgalmazott volna, ezt hitelt érdemlően a laboratóriumi vizsgálatok sem támasztották alá, ennek ellenére az egyik pert kapta a másik után a nyakába, s jelenleg 61 ezer felperessel kellene megegyeznie, ami eddig lehetetlen küldetésnek bizonyult. 

Erre jelenleg 6,5 milliárd dollár áll a rendelkezésére, ez 106,5 ezer dollár (38,4 millió forint) egy felperesre eső összeg lenne, 

de a igények kategorizálás miatta sokan ennél többre, sokan ennél kevesebbre számíthatnának. Ami biztos, a jogászok csak kereshetnek a jogi asszón.

A Johnson & Johnson és a „texasi kétlépcsős”

A felpereseket felbátorította több, főként a kártérítési ügyekben rendkívül lazán ítélkező kaliforniai bíróság által hozott verdikt, főként az azokban kimondott gigantikus kártérítés összege. A J&J-t sem kell félteni, a cég a legjobb menekülő útvonalat választotta, és külön céget alapított a hintőporos követelések teljesítésére. 

A társaság az LTL Management nevű üres, bevételszerző tevékenységet nem végző leánycégébe betett 8,9 milliárd dollárból akarta fedezni a folyamatban lévő pereket, egy centtel sem akart többet fordítani erre, osztozzanak a károsultak a rendelkezésre álló összegen úgy, ahogy tudnak. 

Bármilyen bornírt, az LTL Managementet azért hozták létre, hogy mielőbb fizetésképtelenséget jelenthessen és csődbe vigyék. 

Ezt a „texasi kétlépcsős” csődeljárás teljesen legális módszerével oldották volna meg, de a felperesek ügyvédei sem zöldfülűek, minden egyes kísérletet bíróság elé vittek, és sikerült eddig megakadályozniuk a csődöt, etikátlan, tisztességtelen eljárásra, a teljes anyagi felelősségvállalás alóli kibúvása hivatkozva. 

A támogatottság jól alakul, közel a megegyezés

Ez kétszer bejött, a harmadik próbálkozás azonban most átmehet a csődbíróság szigorú szűrőjén. A J&J és az LTL eddig azzal érvelt, hogy a csődeljárás keretében rendezetten, tisztességesebben, hatékonyabban és méltányosabban lehet szétosztani a kártérítésként felkínált pénzt a felperesek között, mint ha azt a bíróságokra bíznák, utóbbiak ugyanis

 hasraütés-szerűen döntenek, egyeseknek százmilliókat, másoknak pár ezer dollárt vagy semmit sem ítélve. 

A cél az, hogy az eljárás segítségével az összes felperest egyetlen egyezségre kényszerítsék – elkerülve azt, hogy az anyacégnek, a J&J-nek csődöt kelljen jelentenie. 

Ily módon a prosperáló óriásvállalatot akár tönkre is tehetnének a csoportos perek sikerében bízó felperesek, de ez a legvalószerűtlenebb végkifejlet.

Nilai,,,Malaysia,-,25,July,2019,:,Selection,Of
A hintőpor formuláján is változtattak az amerikaiak / Fotó: Abdul Hafiz Ab Hamid

A J&J egyezséget ajánlott a felpereseknek, és megszavaztatta őket, hogy a megfelelő támogatottság birtokában a csődbíróság elé vigye az ajánlatot jóváhagyásra. A Bloomberg értesülései szerint a július végén lezárt szavazáson a szükséges 75 százalék fölött volt a támogató szavazatok aránya. 

Ezt nem erősítették meg a Reuters kérdésére a cégnél, azzal érveltek, hogy a voksok hitelesítése és összesítése még folyamatban van. A csődbírótól az LTL Management ilyen felhatalmazás birtokában kérheti, hogy a berzenkedő felperesekre is rákényszerítse az egyezséget, a folyó ügyeket befejezettnek nyilvánítsa, azaz pontot tegyen a szappanopera hosszúságú kártérítési ügy végére.

Jogi bukkanók még akadnak

A J&J harmadik csődegyezségi kísérlete részben abban különbözik a korábbi erőfeszítéseitől, hogy csak a petefészekrák és más nőgyógyászati rákos megbetegedésekkel kapcsolatos követelések kielégítésére összpontosít.

A megegyezés elé nemcsak az ellenkező felperesek, hanem a változó jogi szabályozás is akadályokat gördít. Jelenleg a kongresszus asztalán van egy olyan törvényjavaslat, amely

korlátozná a vállalatok azon lehetőségét, hogy egy fedőcég csődbe juttatásával védekezzenek a kártérítési perek ellen. Azaz elkaszálnák a „texasi kétlépcsőst”. 

Az sem lehet kérdés, hogy a J&J egy húzósabb kártérítés esetén sem omlana teljesen össze, a korábban erre tett hivatkozásoknak nem dőlt be a csődbíróság.

A legfelsőbb bíróság nemrég az oxycontinbotrányba belebukó Purdue Pharma csődeljárása során döntött: korlátozza a bíróságok azon lehetőségét, hogy a csődbe nem ment vállalatok elleni pereket a felperesek beleegyezése nélkül, egyetlen tollvonással leállítsák. Ezzel kirántanák a szőnyeget a J&J alól is. Az utóbbi viszont azzal érvel, hogy rá ez a passzus nem vonatkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.