BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megveszi a Pringles gyártóját a Mars

A csokigyártó az édességek mellett szeretne a sós nasik piacán is erősíteni. A felvásárlás a legnagyobb lehet az idén, amelyet a Mars 29 milliárd dolláros áthidaló hitel segítségével finanszírozna.

Felvásárolja a Kellanova nevű, Magyarországon főként a Pringles csipszről ismert vállalatot a Mars. Az adóssággal együtt 36 milliárd dolláros, teljes egészében készpénzes – tehát nem részvénycserén vagy egyéb megoldáson alapuló – tranzakció a legnagyobb felvásárlási ügylet világszerte az idén.

Kyiv,,Ukraine,-,4,May,,2023:,Pringles,Tube,Of,Chips, Mars
A Mars új területeket hódítana meg a nassolnivalók piacán / Fotó: Shutterstock

A részvényenként 83,5 dolláros ár 33 százalékos prémium augusztus 2-höz képest, amikor az első hírek felröppentek a felvásárlásról. A Mars pedig nem tőzsdei vállalat.

Az elmúlt hónapokban világszerte lassuló fogyasztás az előre csomagolt élelmiszerek piacát is elérte, miközben a cégek innováció, valamint új piacok meghódítása segítségével növelnék a forgalmukat – jelenti a Bloomberg. Az adatszolgáltató egyik elemzője szerint 

a mostani ügylet közel évtizedes időtávon a legnagyobb a szektorban, és megágyazhat további felvásárlásoknak is.

A Pringles-gyártó szárnyal az idén

A Kellanova részvényei a New York-i tőzsdenyitás után mintegy 5 százalékos erősödéssel, 80 dollár körüli árfolyamon cseréltek gazdát, ám a csipszgyártó papírjai idén mintegy 38 százalékot drágultak. 

A Kellanova ugyanis versenytársainál jobb eredményekről számolt be, 

miután kiszervezte gabonapehely-üzletágát WK Kellog néven tavaly. A hónap során az idei várható eredményét is megemelte a vállalkozás.

Az üzletet azonban a Kellanova részvényeseinek is jóvá kell hagyniuk, igaz, a legnagyobb tulajdonosok, a W. K. Kellog Alapítvány és a Gund család – akik együttesen a részvények 20,7 százalékát birtokolják – már jelezték, hogy támogatják a felvásárlást.

A Mars nemcsak édes, de sós termékeket is szívesen árulna

A felvásárlással a Mars erőteljesebben megjelenhet a csokoládék mellett a sós snackek piacán is, és a tranzakció a cég nemzetközi jelenlétét is erősíti. A bejelentés szerint a felvásárlás után a Kellanova a Mars Snacking részlegébe kerül, melyet a csokigyártó megduplázna az évtized végére.

A felvásárlást saját pénzállományából és egy 29 milliárd dolláros áthidaló hitel segítségével finanszírozná a Mars. Ha a megállapodás szabályozói aggályok miatt kútba esik, úgy a Mars 1,25 milliárd dolláros bánatpénzt fizet a Pringles gyártójának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.