BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE - ILLUSTRATION - NFT - CRYPTOCURRENCY

NFT-iken keresztül kárpótolná egy kriptocsalás károsultjait az FBI

Az amerikai nyomozóiroda megoldása minden bizonnyal első lenne a maga nemében, a károsultak viszont örülhetnek. Az NFT-k gyakorlati felhasználásának egy újfajta modelljét alkothatja meg az FBI.

Minden bizonnyal történelmet ír hamarosan az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) azzal, hogy NFT-iken keresztül kísérli meg kárpótolni egy kriptopiaci átverés károsultjait – vette észre a Cointelegraph.

FRANCE - ILLUSTRATION - NFT - CRYPTOCURRENCY
Újszerű célokra használná fel az FBI az NFT-ket / Fotó: Hans Lucas via AFP

Újszerű NFT-felhasználási terület

A kárpótlást a 2021-ben útjára indult CluCoin-ügy károsultjai felé tervezi ily módon kivitelezni az FBI, akiket két éven keresztül hitegetett egy úttörő metaverzum- és jótékonysági platform tervével a jelenleg 40 éves Austin Michael Taylor. Taylor, akit az online világban DNPThree-ként ismertek a befektetők, 2021-től 2023 elejéig bezárólag több mint 1,14 millió dollárra tett szert az áldozataitól, majd a pénzt az általa belengetett projekt elindítása helyett

saját online szerencsejáték-függőségének kielégítésére használta fel.

A CluCoin projekt így az azonos nevű token létrehozásánál meg is állt, és ugyan Taylor még egy álkonferenciát is szervezett befektetőinek, hogy még több pénzt tudjon kisajtolni belőlük, a jótékonyságból és a metaverzum-törekvésekből mégsem lett semmi.

Taylort érdekes módon nem is a bűnöldöző szervek, hanem saját lelkiismerete buktatta le: a férfi ugyanis 2023 januárjában egy online üzenőfalon közzétett üzenetében mindent bevallott áldozatainak, akiktől töredelmesen elnézést is kért, tetteit pedig a letaglózó szerencsejáték-függőségével magyarázta, mely átvette a hatalmat a józan gondolkodása felett.

Az FBI ezt követően letartóztatta a csalót, aki megfogadta, hogy minden egyes centet visszafizet áldozatainak, majd teljes beismerést tett a hatóságok előtt, 

tettéért pedig akár 20 éves börtönbüntetésre is számíthat. 

A kriptopiac sajátos, anonimitást sok esetben a mai napig lehetővé tevő tulajdonságai miatt sem Taylor, sem az FBI nem tudja pontosan, kik voltak a csaló ügyfelei, ezért azt találták ki, hogy azokon az NFT-ken keresztül kísérlik meg elérni az áldozatokat, melyeket azok a projektben való részvételükért kaptak, ezek információi ugyanis szerepelnek a projekt adatbázisában. A bűnüldöző szervek azonban nem teljesen biztosak benne, hogy minden áldozatot el tudnak érni ilyen módon, ezért kérik az érintetteket, hogy ha megkárosította őket Taylor, akkor maguk is keressék az FBI-t, ne csak fordítva.

A CluCoin egyébként a mai napig elérhető a blokkláncon, egy tokenért 0,000000000023 dollárt kell fizetni, a kriptodeviza teljes kapitalizációja pedig még a 70 ezer dollárt sem éri el.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.