BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint és a román lej erősödését várja az elemző, szép hasznot hozhat a tipp

Az aktuális makrogazdasági és tőkepiaci folyamatok elemzésével az MBH Bank euró-forint shortpozíció felvételét javasolja, azaz a forint erősödésére számít rövid és középtávon. A forintos tipp mellett a román lej-cseh korona devizapárban longpozíció felvételét is ajánlja, azaz a román lej erősödésére, vele szemben a cseh korona gyengülésére tenné a tétet.

A forint erősödését várja az euróval szemben az év hátralévő részére, sőt az euró-forint shortolását is felvetette befektetési ötletként hétfőn az MBH Bank az általa használt úgynevezett VAR-modell alapján.

50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration
Erősödhet év végéig a forint az euróval szemben / Fotó: Getty Images

A forintra tesz az MBH Bank

A VAR (Vektor AutoRegressziós) modell egy az idősoros adatok elemzésére használt statisztikai modell, különösen gazdasági és pénzügyi területeken. A modell lehetővé teszi több változó egyidejű elemzését, figyelembe véve a köztük lévő összefüggéseket és hatásokat az idő múlásával. A VAR modell alapvetően azt vizsgálja, hogy a különböző változók hogyan befolyásolják egymást a múltbeli adatok alapján, segítve ezzel a jövőbeli trendek és kapcsolatok előrejelzését.

Emellett a bank szerint fontos tényező, hogy az MNB nem csökkentette az alapkamatot a legutóbbi kamatdöntő ülésén, így a vártnál tartósabban hozhat a forint magasabb reálkamatot az euróhoz képest. 

A kamaton felül a pozitív külkereskedelmi mérleg is javít a forint helyzetén a közösségi devizával szemben.

A forint erősödését az euróval szemben leginkább támogató makroadatok a modell szerint:

• FRA 3x6 (hat hónap múlva lejáró 3 hónapos határidős kamatláb),

• külkereskedelmi mérleg.

Az MBH egy korábbi elemzésében már hangsúlyozta, hogy a forint erősödését várja technikai alapon is, amit a VAR modell újból megerősít. A forint technikai képe alapján a pénzintézet a következő szinteket azonosítja:

  1. belépési pont a makromodell jelzése alapján az aktuális árfolyam, amelyhez támaszként fogható fel a 391,3-es szint, ennek törése esetén dinamikusabb forinterősödés indulhat el;
  2. konzervatív stopszint 399,3-nál lehetséges, ám egy agresszívabb stratégiában a 396-os szintet is lehet stopszintként használni;
  3.  célzóna a 385,6-es és 382-es szintek közötti zóna.

Bár az MBH Bank célárfolyam euró-forintra 392,50 év végére, ám kereskedési stratégiai szempontból a bank elemzői szerint akár ennél alacsonyabb szinteket is elérhet az árfolyam átmenetileg a közeljövőben. Ennek hátterében egy túlzott globális vagy regionális piaci reakció, illetve a piaci várakozások átmeneti és heves kilengése, felfokozódása állhat, ami a forintot is érintené.

A piros pontok a modell által várható százalékos árfolyamváltozásokat jelölik

Bejöhet a román lej-cseh korona longpozíció is

Az MBH felveti egy másik spekuláció lehetőségét is, mégpedig a román lej-cseh korona longot, mivel az év végéig a román lej erősödésére számít. Ezzel az ügylettel a potenciális árfolyamnyereségen felül pozitív carry érhető el, tehát amíg az ügylet tőkeáttétes pozícióban marad, a befektető megkapja a két deviza kamatkülönbözetét.

A fundamentális adatok közül ehhez főként a román pénzkínálatot vették figyelembe.

A cseh korona szempontjából:

  • a GDP-t,
  • a FRA 3x6-adatot (hat hónap múlva lejáró 3 hónapos határidős kamatláb)
  • az államháztartás, valamint
  • a külkereskedelmi mérleg alakulását.

Mindkét ország adatai közül az infláció, az államadósság és a fizetési mérleg esik a latba.

A tippadó 5,42 százalékos hozampotenciált lát a kereskedési ötletben a modell szerint.

Technikai szemmel amúgy éppen egy hosszabb távú emelkedés második szakaszában vagyunk – jegyzi meg a bank. A felfelé mozgással egy 2020 óta tartó erőteljes csehkorona-erősödést és/vagy románlej-gyengülést korrigál a piac. 

A 2020 óta tartó árfolyamhullámzásból számítható potenciális célzóna 5,257 és 5,353 között húzódik. 

A stopszintet érdemes lehet 4,94-ra tenni.

A közép-európai devizapárok közül a román lej-cseh korona a legvonzóbb, mert a következő 4 hónap kumulált várható hozama ennél a legnagyobb – teszik hozzá az elemzők.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.