BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint egy évtizede nem volt ilyen erős szeptembere a bitcoinnak

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama tíz százalék körüli pluszban jár szeptember eleje óta, ami azért nagy szó, mert ebben a hónapban a kurzus rendre mínuszban szokott zárni. A bitcoin mellett a kisebb altcoinok is jó formában vannak.

Könnyen elképzelhető, hogy az idei szeptember lesz a bitcoin történetének legjobb szeptembere: a legnagyobb kriptodeviza jelenleg 9,1 százalékos pluszt mutat az ősz első hónapjában, ami lényegesen jobb, mint az a mínusz 5,9 százalék, amit ebben a hónapban átlagosan el tud érni.

Bitcoin symbol on digital display. Crypto currency and digital wallets background. Block chain in world of technological progress and innovation
Pluszban fogja zárni a szeptembert a bitcoin, rég láttunk ekkora erősödést az ősz első hónapjában / Fotó: Getty Images

A bitcoin és az altcoinok is erősödnek

A Bloomberg által összeállított adatokból az is kiderül, hogy nem csak a bitcoin, de a kisebb altcoinok is kirobbanó hónapot tudnak maguk mögött, 20 százalék körüli pluszt mutat a szektorális átlaguk szeptember elejétől véve.

A kriptopiac látványos felfutása mögött az elemzők szerint egyértelműen a globális monetáris enyhítési hullámok elindulását lehet megtalálni. A szakértők kiemelik: azzal, hogy az EKB folytatta saját kamatvágási kampányát, a Fed pedig egy látványos, 50 bázispontos nyeséssel indította útjára saját dömpingjét, egyértelművé vált a befektetők számára, hogy a biztosnak vélt befektetéseik, az államkötvények hozama hamarosan csökkenésnek indul, ezáltal esik a vonzerejük is, mivel már nem tudják azt az erős hozamot biztosítani számukra, amit korábban.

Így aki sokat akar keresni, nagyobbat kell kockáztasson – ezt pedig vagy a tőzsdéken, vagy az igazán kockázatos, de kiugró hozampotenciállal kecsegtető kriptopiacon teszik meg sokan. 

A bitcoin az idén 44,44 százalékos pluszt tudhat magáénak, az elmúlt egy évet tekintve viszont 136 százalékos az erősödés.

 

A bitcoin idei, 9 százalék körüli szeptemberi erősödése igazán kiugró teljesítmény az elmúlt évek ugyanezen havi árfolyammozgását látva:

  • 2023-ban 4,1 százalékos pluszt, 
  • 2022-ben 3,8 százalékos mínuszt, 
  • 2021-ben 7,6 százalékos mínuszt, 
  • 2020-ban pedig 8,3 százalékos mínuszt

hozott ugyanis a kurzus. A legnagyobb szeptemberi esésre egyébként 2014-ben került sor, akkor 18,8 százalékot süllyedt az árfolyam a hónap végére.

Az év hátralévő része a szeptemberi felülteljesítés ellenére sem lesz unalmas: a kriptopiaci trendekre ugyanis hatalmas hatást fejthet ki a novemberi amerikai elnökválasztás mellett a Fed monetáris politikájának konkrét alakulása is, így az alternatív devizapiaci befektetők az utolsó negyedévben sem fognak unatkozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.