BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintárfolyam: ami fájhatott volna, és mégsem – kamatot nyesett a cseh jegybank is

Újra és újra, megint megláthattuk, milyen erős pajzsot tartott a közép-európai jegybankok elé az amerikai Federal Reserve a múlt heti nagy kamatcsökkentésével. A forint árfolyama meg se rezdült, miután a régiós társ cseh jegybank lemásolta az MNB és a svéd központi bank kamatcsökkentését.

Más helyzetben próbára tette volna a forint árfolyamát, most azonban nem, hogy a Magyar Nemzeti Bank keddi – és a svéd Riksbank szerdai – lépését lemásolta 25 bázispontos kamatcsökkentésével a cseh jegybank, a CNB is. A forint köszöni szépen, jól van, és nem gyengül, hanem erősödik, bár a devizapiaci befektetők által gyakran egy kalap alá vett közép-európai régióban csökkennek a kamatprémiumok.

A forint árfolyama nem gyengült a cseh kamatcsökkentés hatására Exterior,View,Of,Exchange,Office,In,Prague,,Czech,Republic,On
A forint árfolyama nem gyengült a CNB kamatcsökkentésének hatására, és a cseh korona és a lengyel zloty se bánta / Fotó: Shutterstock

A kamatcsökkentést a régiónkban két dolog indokolja: az infláció visszavonult a jegybankok toleranciasávjába vagy annak közelébe, miközben az európai gazdasági növekedési kilátások gyászosak (amit az erőteljes belső piacukra támaszkodó lengyelek kevésbé bánnak, nem véletlenül a zloty túl is teljesíti a régiót az idén).

A kamatcsökkentés árthat a devizának, de van, hogy nem

Kisebb kamat – kevésbé vonzó deviza, ez az alapszabály. A forintot és a cseh koronát nem is segítették idén a tavaly kezdődött kamatvágások, és félő volt, hogy az őszi újabb forduló megint odavág nekik. Nem ez történt, és azért, mert – egyesek számára váratlanul, másoknak nem – pajzsot tartott eléjük a Federal Reserve. Az amerikai jegybank egy hete maga is belecsapott a kamatcsökkentésekbe, és nem a sokak által várt 25 bázisponttal vágott, hanem mindjárt 50-et. Ez azt jelenti, hogy a dollárnak nem keletkezik túl vonzó kamatelőnye, ha más jegybankok is lazítanak.

A magyar jegybank után szerdán a CNB is 25 bázisponttal csökkentette a kamatát. A 2,2 százalékos augusztusi cseh infláció már csaknem elérte a 2 százalékos célt, a cseh gazdaságra is depresszív hatással van a gyenge nemzetközi kereslet, mint a magyarra, ráadásul gyengén növögetnek a cseh bérek, de azért voltak a CNB igazgatóságában, akik még mindig aggódtak a szolgáltatások és az ingatlanszektor tartós inflációs nyomása miatt.

Forint-euró árfolyam: a nemzetközi hangulat most többet számít, mint a hazai

Az elemzők által előre jelzett lépést nem előzte meg és nem is követte a cseh korona és a közép-európai devizák gyengülése. Sőt. A cseh korona, a zloty és a forint euróárfolyama valamelyest még erősödött is utána.

A forint több mint egy órával a cseh kamatvágást követően 394,6 környékén kereskedett az euróval szemben, erősebben a 395,2 körüli reggeli mélypontnál. A cseh korona 25,09 környékére erősödött 25,127 körüli mélypontról. Igaz, a korona és a zloty ezután visszavonulót fújt, tükrözve az euró gyengülését a dollár ellenében (miközben a forint tartotta magát).

Az árfolyammozgások alapvetően mérsékeltek maradtak a magyar és a cseh kamatvágások környékén, és napok óta az a minta rajzolódik ki, hogy a régiós devizák alapvetően a dollár-euró kereszt irányváltoztatásait követik le. Ez utóbbiakat kedd óta a kínai jegybank bejelentette gazdaságélénkítést övező várakozások vezérelik, amelyek áttételesen a forint árfolyamát is befolyásolhatják.

Rövid távon ez is várható: a régiós devizák árfolyamát kevésbé a hazai tényezők befolyásolják, mint a nemzetköziek. Mindazonáltal érdemes lesz figyelni a következő hetekben, változtatnak-e árfolyam-előrejelzéseiken az elemzők a friss kamatcsökkentések és a nemzetközi háttér több tényező – többek közt a novemberi amerikai elnökválasztások – okozta bizonytalanabbá válása miatt. A belföldi kulcstényező: a kamatcsökkentések az elemzők szerint sem Budapesten, sem Prágában nem értek véget, és az ütemük a későbbiekben akár nyomás alá helyezheti a devizákat, ha a piacok sietősnek vélik.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.