BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins

A forint nevetve táncolta át magát egy dermesztő héten

Hatalmas szikla állt a forint és a többi feltörekvő piaci deviza útjában ezen a héten: a Fed szerdai kamatdöntése. A forint árfolyama megerősödve manőverezte át magát a veszélyes vizeken, jöhet a Magyar Nemzeti Bank jövő heti ülése, ami nagyobb rizikót jelentett volna, ha az amerikai jegybank óvatosabban lép.

Csúf dolgok is történhettek volna a forint árfolyamával ezen a héten, ha szerdán az amerikai Federal Reserve nem nagyot, hanem kicsit csökkent kamatain, és más üzenet jön át a piacokon a világ legnagyobb gazdaságának kilátásairól. A forint még a többi feltörekvő piaci devizához és a régiónkhoz képest is szépen vette az akadályt. Jöhet egy újabb kulcsesemény: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő heti ülése, amelyen ismét a kamatok szintjéről döntenek.

Pile,Of,Money,,100,Usd,Dollar,Bank,Note,With,Falling
A forint árfolyama szépen alakult a Fed sorsdöntő kamatdöntése környékén, a jövő héten az MNB ülése kerül a fókuszba / Fotó: Shutterstock

A Fed szerdán átlépett a Rubiconon, és a kamatemelések két és fél éve után mindjárt 50 bázispontos lépéssel váltott át a kamatcsökkentési pályára a sokak gondolta 25 helyett. Miért érdekes azoknak a magyaroknak, akik devizát váltanak? Mert a dollár árfolyama, illetve az amerikai gazdaság kilátásainak alakulása tektonikus erővel hat a feltörekvő országok pénzügyi piacain.

Miként értékelik a félig-meddig meglepő Fed-lépést és indoklását a világban, az akár visszaolvasható a forint, illetve a többi feltörekvő deviza reakciójából. A rövid válasz: jól. Miután a nálunk szoros figyelemmel követett euró-dollár árfolyamban volt azért némi csapongás a Fed döntése környékén, szerdán és csütörtökön, ez a forint árfolyamaiban is visszatükröződött. De ha ránézünk az euróval szembeni árfolyam alakulására, azt látjuk, hogy 

szépen erősödött az euró ellenében:

a szeptember 10. környéki 397-en is átbuktató gyengülésből fokozatosan visszatérve a péntek délutáni kereskedés közepére kéthetes csúcsra, 393,3 közelébe erősödött.

A hét egészét tekintve egyébként a forint a többi közép-európai devizával szinte karöltve, de az élen haladva erősödött. Pénteken a zloty kicsit visszamaradt, de ebben nincs meglepő, hiszen a lengyel deviza idén összességében már jobban teljesített a többiekhez képest.

Ha az összes fő feltörekvő piaci devizához akarjuk hasonlítanak a forintot, a dollárárfolyamokat érdemes nézni, hiszen a nem európai régiókban a zöldhasúhoz, nem az euróhoz mérnek. A Bloomberg összesítése szerint a dollár ellenében péntek délelőttig ezen a héten 18 feltörekvő piaci deviza erősödött, és csak hat gyengült. A forint az ötödik legjobban teljesítő volt – a brazil reál, a malajziai ringgit, az indonéz rúpia és a kolumbiai peso után –, 0,9 százalékot erősödve, és majdnem ennyit nyert az őt követő cseh korona, a rand és a lengyel zloty is.

De miért a forint árfolyama és a korona reagált ilyen szépen?

A közelmúltból a jövőt illetően is lehet olvasni, bár természetesen nincsen rá garancia, hogy a most tapasztalt mozgások folytatódnak: a devizapiacon gyorsan meg tudnak fordulni az árfolyamok, ezért sem érdemes megfelelő pénzügyi ismeretek híján devizában spekulálni.

Az alapösszefüggés, hogy a feltörekvő devizák általában erősödnek, ha a dollárt eladják, és gyengülnek, ha vásárolják. Erősödésük tulajdonképp most is ebbe a trendbe illik. Másképpen alakulhatott volna, ha a Fed lépése összezavarja a piacokat, és úgy értelmezik: a jegybank nagy kamatcsökkentésének az van a hátterében, hogy megrettent a jövőtől, mert amerikai recessziótól tart. Ez a verzió a feltörekvő devizáknak nem ígért volna semmi jót.

Nem ezt történt azonban. Ami ehelyett történt, azt Giulia Bellicoso, a Capital Economics piaci közgazdásza jegyzetében a következőképpen értékelte:

Miután nemrégiben a Fed végrehajtotta első kamatcsökkentését, megnéztük a korábbi amerikai lazítási ciklusokat, hogy felmérjük, miként teljesítettek a feltörekvő devizák. Ezúttal arra számítunk, hogy az USA elkerüli a recessziót, és szerintünk a pénzpiacok jórészt helyesen árazták be a lazítási ciklust. Tehát azt várjuk, hogy a feltörekvő piaci kötvények, devizák és részvények fő mozgatói a helyi tényezők lehetnek.  

Már ez tükröződhet a feltörekvő piaci devizák e heti mozgásaiban is. 

A javuló hangulat ellenére a héten gyengülők – legjobban a rubel, a mexikói peso és a török líra – mozgásának kiváltói helyi tényezők lehettek. A közép-európai régióban eközben pont annak a két országnak a devizája járt élen az erősödésben, amelyeknek a jegybankja a jövő héten ülést tart, kedden illetve szerdán, és várhatóan kamatot csökkent.

A jegybank kamatcsökkentésének elvileg gyengítenie kellene az adott devizát. Ebben az esetben azonban a Fed vártnál nagyobb csökkentése mintegy utat nyitott a magyar és a cseh jegybank egyébként amúgy is várt lazításának abban az értelemben, hogy ezzel most nem szűkül a kamatelőnyük az amerikaiakkal és a várhatóan őket követő többiekkel szemben. Vagyis a Fed nagy vágása előttihez képest ez kedvezőbb helyzet a forint és a cseh korona számára.

 

A forint egyébként év eleje óta a péntek délelőtti állapot szerint még így is 1,7 százalékot gyengült a dollár ellenében (a cseh korona valamivel kevesebbet), de az egy évvel ezelőttihez képest 2 százalékkal erősebb. Ezt nem sikerült megismételnie az euróval szemben, amely maga erősebb lett a zöldhasúhoz mérten. Eközben a forint a majdnem egy éve kezdődött MNB-kamatcsökkentések hatására gyengébb régiókba költözött át az euró ellenében: 383 környékéről a 393 környékére.

A Morgan Stanley jegyzete szerint az MNB várhatóan mindkét következő ülésén tovább csökkenti a kamatait (ami, mint láttuk, elsősorban akkor forintgyengítő, ha mások lazító tempójához képest sietősnek látják). Georgi Deyanov elemző szerint a 6,75 százalékos alapkamat év végére 6,25, 2025 végére 4,75 százalékra mérséklődhet. Ezt a lassuló infláció, a gyenge gazdasági növekedés és beruházások támasztják alá, javuló globális pénzügyi környezettel a háttérben – írta. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.