BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas üzlet az oroszoknak az ellopott ukrán gabona

Az orosz–ukrán összecsapások nem csak a csatatereken zajlanak. A világ gabonapiacának két meghatározó szereplője gazdasági háborút is folytat, melynek fontos terepei a frontvonal által kettészelt ukrán búzamezők.

Az orosz–ukrán háború nemcsak a harcmezőn zajlik, de búzamezőkön is. A frontvonal az ukrán gabonatermő területet vágja ketté, ahonnan az oroszok becslések szerint legalább egymilliárd dollár értékű gabonát loptak el a háború kezdete óta, s adtak el a világpiacon.   

Harvesting winter wheat in northern Zaporizhzhia region
Irán nyíltan vásárol a lopott gabonából, más országok csak fű alatt / Fotó:  AFP

Mérlegen kívüli tételként szolgálja Moszkva háborús céljait 

A The Wall Street Journal értesülései szerint a széles üzleti hálózat szálai elérnek az Egyesült Arab Emírségekig, Izraelig és Szíriáig, de az iráni Forradalmi Gárda is profitál belőle. Hiába lett Oroszország a világ legdurvábban szankcionált országa, az ellopott ukrán gabona exportja egyfajta mérlegen kívüli tételként szolgálja Moszkva háborús céljait, és biztosítja szövetségesei lojalitását. 

Olyan, mintha a háború önmagát táplálná

– mondta Pascal Turlan, a Project Expedite Justice jogi igazgatója. A jogvédő szervezet az ukrán ügyészeknek segít a gabonalopások kivizsgálásában. Az illegális kereskedelem bevételt hoz a Kreml által szponzorált patronázsrendszernek, ami viszont segíti a konfliktus és a megszállás folytatását – tette hozzá.

Egyiptom, Izrael és Libanon is törölt rakományokat

Markijan Dmitrasevics ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint az orosz rablások pontos kereskedelmi értékét nehéz meghatározni a háborús káosz és Moszkva fortélyai miatt, de 2022 óta legalább 4 millió tonna gabonát és egyéb terményt szállítottak a megszállt Ukrajnából közvetlenül a nemzetközi piacokra, 800 millió dollár bevételt generálva.

Sokkal nagyobb lehet a kár, ha a szárazföldi és kishajós szállítmányokat is figyelembe vesszük: a Texty ukrán nonprofit szervezet úgy becsüli, hogy az Oroszország az általa megszállt ukrán területekről 6,4 milliárd dollár értékű gabonát vitt el. Mindeközben 

Moszkva az ukrán gabonaszállító hajókat rakétákkal támadja a Fekete-tengeren.

Ukrajna diplomáciai nyomást gyakorol az importáló országokra, néha sikerrel. Az elmúlt két évben Egyiptom, Izrael és Libanon is törölt rakományokat, vagy leállította a gabonaszállítmányok vásárlását, miután ukrán diplomaták közölték velük, hogy azok Ukrajna oroszok által megszállt részeiről származnak.

Irán diszkonttal veszi a lopott gabonát

Míg Törökország demonstrálja a szabályok betartását, bár török hajókat már többször füleltek le az ukrán ügyészek, addig Irán nyíltan sérti az embargót. 

Teherán árpát vásárol a Krímben tonnánként 140 dollárért, ami 34 százalékos kedvezményt jelent a világpiaci árakhoz képest

– mondta Katerina Jaresko, a Krímből érkező illegális szállítmányokat nyomon követő SeaKrime nonprofit projekt elemzője.

Bár Oroszország a Krímet saját területének tekinti, de más országok nem, s illegálisnak minősítik az onnan származó exportot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.