BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Commerzbank - 1st quarter

Kivetette hálóját a rivális, védekezni kényszerül a Commerzbank

Az UniCredit ellenséges felvásárlási célpontjává válhat a Commerzbank. Az olasz pénzintézet szép csendben kilenc százalékra növelte részesedését a német hitelezőben, és szívesen át is venné.

Ellenséges felvásárlási célponttá válhat a Commerzbank, miután az UniCredit kivetette rá a hálóját. Andrea Orcel, az olasz nagybank vezérigazgatója – nem leplezve a felvásárlási szándékot – azzal kereste meg a német versenytárs vezetőségét, hogy vizsgálják meg egy egyesülési tárgyalás lehetőségét.

Commerzbank, UniCedit - 1st quarter
Az UniCredit növelné befolyását a Commerzbankban / Fotó: AFP

A pénzintézet a korábbi hivatalos adatok szerint a német hitelező 4,5 százalékos részvénycsomagját birtokolta, szerdán azonban kiderült, hogy a piacról is tovább vásárolt belőlük, teljes kitettsége pedig mostanra elérte a 9 százalékot. Az UniCredit a 12 százalékos pakettet birtokló német állam mögött a Commerzank második legnagyobb tulajdonosa, és a hírek szerint tovább növelné részesedését.

Védekezésre kényszerül a német nagybank

A következő lépcsőfok a 10 százalékos küszöb átlépése lenne, amihez azonban az Európai Központi Bank jóváhagyása is szükséges. Ráadásul a részesedését értékesíteni szándékozó német államot is meglepte a lépés, amely még az előtt ajánlotta fel pakettjét az UniCreditnek, hogy megtudták, az olaszok a piacról is gyűjtögetik a részvényeket.

Mindez új helyzetet teremt, és lépéskényszerbe hozza Olaf Scholz kormányát, amely aligha nézné jó szemmel az ellenséges felvásárlási törekvéseket. Mindezek mellett a Németországban hagyományosan erős pozíciókkal rendelkező szakszervezetek sem rajonganak az ötletért.

A Commerzbank mindenesetre védekezésre kényszerül, a Bloomberg értesülése szerint pedig már dolgozik is a lehetséges felvásárlást megakadályozó stratégián, amihez külső, befektetési banki partnereket is igénybe vesz.

Színt vallott az UniCredit, vinné a Commerzbankot

Az UniCredit terveiről a Bloomberg tévének adott csütörtök délelőtti interjúban árult el további részleteket Andrea Orcel vezérigazgató.

A cégvezér elismerte, hogy a német riválisba történő befektetés megalapozza, hogy az olasz bank tárgyalásokat kezdeményezzen. A 9 százalékos befektetés szerinte attól függetlenül értéket képvisel, hogy az fúzióhoz vezet-e, de hozzátette, hogy egy egyesülés további értéket teremthet, és hogy Európának nagyobb bankokra van szüksége.

„Nagyon egyszerű az összes érdekelt féllel tárgyalni, és megnézni, hogy megvan-e az alap egy egyesüléshez” – mondta.

Úgy gondoljuk, hogy Németországban, tekintettel a piac széttagoltságára, van lehetőség arra, hogy további értéket teremtsünk a konszolidációval

– tette hozzá.

Az UniCredit 2005-ben, a bajor HVB megvásárlásával lépett be a német bankpiacra, de már ezt az akvizíciót megelőzően is szemügyre vette a Commerzbankot. Az elmúlt közel két évtizedben többször is vizsgálta a hitelezővel történő egyesülést, tekintettel a németországi jelenlétéből fakadóan elérhető költségmegtakarításokra.

Orcel azt is elmondta, hogy az UniCredit idén nyáron kezdett Commerzbank-részvényeket vásárolni a piacon, mivel felerősödtek a pletykák, hogy a német kormány esetleg eladja meglévő, 16 százalékos tulajdonrészét.

 

„Amikor a kormány úgy döntött, hogy ezt valóban megteszi, és mi is azok közé a befektetők közé tartoztunk, akiknek felajánlották, hogy megvásárolják a részesedésüket, ajánlatot tettünk, amit teljes egészében elfogadtak, így egy csapásra 4,5-ről 9 százalékra emeltük részesedésünket” – mondta.

Az esetleges egyesülés az utóbbi évek legnagyobb fúziója lehet az európai bankpiacon, nem meglepő, hogy a Commerzbank részvényei tegnap 16,5 százalékot raliztak a kiszivárgó hírekre, amit ma délelőtt újabb 2 százalékos emelkedés követett.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.