BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Küszöbön áll a német médiabirodalom feldarabolása

Már a héten bejelenthetik a megállapodást, hogy szétválasztják az Axel Springer online hirdetési szegmensét és médiaüzletágát. A cég értéke 13,5 milliárd euró.

Hónapok óta folynak a tárgyalások az egyik legnagyobb német médiabirodalom feldarabolásáról. Az Axel Springer érdekeltségében olyan lapok vannak, mint a Politico amerikai kiadása, a szintén amerikai Business Insider, a német Bild és a Die Welt. A Bloomberg értesülése szerint Mathias Döpfner német milliárdos és az amerikai KKR magántőkecsoport közel áll a megállapodáshoz. 

Axel Springer
Döpfner nélkül nem hozhatnak döntéseket / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

 

Már a héten bejelentést tehet Mathias Döpfner német milliárdos és az amerikai KKR az Axel Springer médiaóriás feldarabolásáról

– értesült a Bloomberg az üzlethez közel álló forrásokból. 

A tervezett üzletről először a Financial Times írt, a cég teljes értékét 13,5 milliárd euróra (15 milliárd dollár) becsülve, amelyből több mint 10 milliárd euró az apróhirdetési üzletág. A felek még a végső részleteket tárgyalják, s egyelőre nem kizárható, hogy eredménytelenek lesznek a megbeszélések. 

Jövedelmezőbb az online hirdetés, mint a médiaüzletág

Előzetesen annyi szivárgott ki, hogy Európa legnagyobb lapkiadója, az Axel Springer vezérigazgatója, Döpfner és Friede Springer, a cégalapító özvegye nagyobb felelősséget vállalhatna a csoport médiatulajdonaiért, a cég online hirdetési oldalait pedig a KKR és a Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) vehetné át. Ezek a vállalatok együttesen a legnagyobb részesedéssel rendelkeznek az Axel Springerben.

 Mivel az Axel Springer online hirdetési üzletága jövedelmezőbb, mint a médiaüzletága, ezért Döpfnerék extra kompenzációt kérhetnek. A csoporthoz tartozik többek között a StepStone állásportál, valamint az AVIV, a SeLoger, az Immowelt és az Immoweb ingatlanoldalak is.

A KKR az Axel Springerből való kilépését készítheti elő az online hirdetési szegmens átvételével. A magántőke-társaság öt évvel ezelőtt Döpfnerrel közösen vezette ki a médiakonglomerátumot a tőzsdéről.

Az ügylet megnyitná az utat Döpfner előtt, hogy további felvásárlásokat hajtson végre. A milliárdos, egykori zenei újságíró elképzeléseit ismerő források szerint

érdeklődne a The Wall Street Journal megvásárlása iránt is,

ha az eladósorba kerülne. A konzervatív tőzsdei lap jelenleg a Rupert Murdoch által fémjelzett News Corp. tulajdonában van.

Szövevényesek a szavazati jogok

A KKR 2019-ben közel 3 milliárd eurót fizetett – csaknem 40 százalékos prémiummal – egy kisebbségi részesedésért, így Döpfnerrel közösen kivezették a tőzsdéről az Axel Springert. 

Később részvényeik egy részét eladták a CPPIB-nek, amely jelenleg 12,9 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban. Így a KKR-nek és a CPPIB-nek együttesen 48,5 százaléka van az Axel Springerben.

Ám Döpfner nélkül nem hozhatnak döntéseket. A német milliárdos a részvények 22 százalékát birtokolja, de a kétszeresének megfelelő szavazati joggal rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.