BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: az árfolyammozgás kitörés előtti alakzatot mutat

A hazai részvénypiac eddig visszafogottan reagált az amerikai kamatvágásra, ám az alacsonyabb kamatszínvonal kedvező hatású lehet, függően természetesen a hazai gazdasági és gazdaságpolitikai sajátosságoktól. Az OTP-részvény technikai jellemzői pedig kifejezetten kedvezők.

A múlt héten a Fed 50 bázispontos kamatcsökkentésétől volt hangos a nemzetközi tőkepiac, ami a forintra és a magyar befektetők hangulatára egyaránt hatással volt. A hazai részvénypiac azonban inkább visszafogott hangulatban oldalazgatott – a befektetők egyértelműen várakozó állásponton vannak, hogy milyen hatással járhat az új dollárrezsim, és mit fog ez jelenteni a magyar részvények árfolyamára. A blue chipek közül az OTP technikai jellemzői kifejezetten kedvezők.

Budapest,,Hungary,-,April,22nd,,2023:,A,Picture,Of,The, OTP
Az OTP-nek áll a zászló / Fotó: Shutterstock

Mostani ismereteink szerint az alulárazott magyar részvények számára általánosságban kedvező változásokat várhatunk. Az alacsonyabb kamatszínvonal mellett a kockázati prémiumok emelkedni tudnak, vagyis a kockázatvállalás egyértelműen növekedhet, és mindez a magyar részvénypiac számára kedvező hatású lehet, függően természetesen a hazai gazdasági és gazdaságpolitikai sajátosságoktól. 

Főként azok a magyar tőzsdei cégek lehetnek nyertesei ennek az időszaknak, amelyek képesek a kereskedelmi tevékenységüket nemzetközi szinten is működtetni.

Egyértelmű, hogy a hazai kibocsátóknak szükséges lenne sokkal erőteljesebb befektetői kommunikációt folytatniuk mind külföldön, mind itthon, hogy a befektetők jobban érthessék a sajátos, de kedvező helyzetüket. Kiváltképp, hogy a befektetők is egyre komolyabb érdeklődést mutatnak ezen információk iránt.

OTP

Az OTP-részvény technikai jellemzői kifejezetten kedvezők, a trendcsatorna emelkedő, és a jelenlegi árfolyam a csatorna alján van, de minden nevezetes, vagyis

  • a 20,
  • az 50
  • és a 200 napos átlaga is felette. 

Kifejezetten kitörés előtti alakzat az erős bázisárépítés az elmúlt kereskedési napok alapján. 

A technikai indikátorok egyértelműen erős vételi jelzéseket adnak, az MACD és RSI alapján túladottság nem azonosítható. A forgalmi adatok viszont alacsonyak, jellemzően az 50 napos átlagforgalom alatt vannak – kivéve a pénteki kereskedési napot –, ami jelent némi kockázatot a pozíciónyitások szempontjából, azonban a kedvező technikai mintán egy esetleges kilengés nem változtatna lényegesen. 

Az elemzői konszenzus is felfelé mozdította a célárakat az elmúlt két hétben: a mostani árfolyamról 14,6 százalékos a felértékelődési lehetőség a 21 306,5 forintos elemzői átlagár alapján.

 A 13 elemzőháztól érkező célárak átlaga bőven az emelkedő trendcsatornán belül van, így technikai értelemben rendkívül kedvező vételi lehetőség rajzolódik ki a grafikonon.

Richter

A Richter részvénye minden várakozást bőven beigazolt az elmúlt hónapokban, nagyon impozáns, kiegyensúlyozott emelkedéssel. A jó hír az, hogy a technikai indikátorok és jelzések alapján még így sem tekinthető túlvettnek a részvény, van még lehetőség a további emelkedésére. Továbbra is erős vételi jelzések érkeznek a technikai indikátorok szerint, és még a mostani árfolyam mellett is az államkötvények hozama fölötti felárazódási lehetőséget láthatunk az elemzői célárak alapján. 

Az elmúlt két hétben az összes nevezetes átlag felett maradt, igaz, a 20 napos átlagra ráült az árfolyam. Kisebb korrekció csak újabb belépőket hozhat a piacra, a korábbi vételekkel viszont a tartás a megfelelő döntési javaslat a technikai elemzés módszertana szerint. Részvényenként további ezer forint van még a mostani árfolyam mellett is az elemzői konszenzushoz viszonyítva.

Mol

A Mol-részvény 2585 forintos árfolyam körül aljat talált, amiből az elmúlt héten képes volt visszaemelkedni, ráadásul ezt az elemzők vételi ajánlása is támogatta. A technikai indikátorok még nem mutatnak túladottságot, és ha a részvény képes az oldalazó csatornába visszalépve az eső trendeket megtörni, akkor rövid, trade jellegű pozíciófelvétellel már 3-4 százalékos hozamot produkálhat, feltéve, hogy az 50 napos mozgóátlagát eléri az árfolyam a következő néhány kereskedési napon. A részvény hosszú távra még nem kapott egyértelmű megerősítést a technikai indikátorok összképe alapján. 

Magyar Telekom

A Magyar Telekom árfolyam-korrekciója még mindig tart, bár oldalazás és nagyon alacsony forgalom mellett. Sokan ragaszkodnak még a meglévő részvénypozíciójukhoz, látva a távközlési szektor nemzetközi árazottságát. A technikai elemzés alapján azonban sajnos a további lefelé mutató mozgásnak nagyobb esélye van, mint az emelkedésnek, ráadásul az elemzői célárkonszenzus sem támogató, és a hozamlehetőség – amely a konszenzusos célár és a mostani árfolyamszint között van – még mindig az államkötvények kamatának hatoda. Ha egy mínusz 10 százalék körüli korrekció megvalósulna, az jelentős befektetői érdeklődést hozhatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.