BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin,Coin,And,Revolut,Logo,For,Post,,News,And,Other

A Revolut saját kriptopénzt tervez és másfél milliárdos új piacra lép

Töretlenül növekszik a fintech szolgáltató ügyfeleinek száma, és újabb területekre készül betörni. A Revolut kriptopénzt – stablecoint – bocsátana ki a hírek szerint, és más irányban is tovább terjeszkedik: hamarosan szolgáltatásokkal lép a gigantikus indiai piacra is.

Hivatalosan nem közölték, de a fintech szolgáltató Revolut, amely Magyarországon is erős piaci jelenléttel rendelkezik, közel áll a saját stablecoin kibocsátásához – jelentette egy kriptopiaci szakportál. A Magyarországon már másfél millió ügyféllel rendelkező szolgáltató más irányban is tovább terjeszkedik a világban, hatalmas új piacokra lépne be. 

Bitcoin,Coin,And,Revolut,Logo,For,Post,,News,And,Other
A Revolut régóta demonstrálja, hogy a kripto nagy barátja, és lehetőségeket lát ezen a piacon / Fotó: Shutterstock

Az innovatív Revolutról annyit eddig is tudni lehetett, hogy a kriptopiac barátja, a CoinDesk cikke szerint a cég egy szóvivője annyit jelzett: kínálatot bővítenének ebben a szegmensben, és az egész kriptoközösség számára szeretnének biztonságos kikötővé válni. A cég már kínál kriptokereskedelmi szolgáltatást.

A lap négy jól értesült, név nélkül idézett forrása szerint a Revolut felzárkózna a PayPal, a Ripple és a BitGo mellé, és előrehaladott állapotban van a saját stablecoin kibocsátását lehetővé tevő fejlesztése.

A határok nélküli bankolásba vetett hitünknek jelentős részét képezi a kripto, és küldetésünk, hogy a kriptoeszköz-szolgáltatásokban a legbiztonságosabb és legelérhetőbb szolgáltatóvá váljunk

– válaszolta a tudakozódásra e-mailben a szóvivő. A Revolut alkalmazásban egyébként már évek óta lehet adni-venni kriptodevizákat, májusban pedig a kifinomultabb piaci résztvevők számára külön kereskedési platformot is létrehoztak.

A Revolut akkora piacot céloz, mint a magyar GDP fele

Nem csak a Revolutot vonzza a hatalmas nyereségekkel kecsegtető, 119 milliárd dollár (42 ezermilliárd forint, a teljes magyar éves nemzeti össztermék fele) körüli összértékű stablecoinpiac, amelyen jelenleg a Tether USDT-je a domináns, erre a profitra sokan pályáznak. A második legnagyobb, de már sokkal kisebb stablecoin a Circle USDC-je. 

A PayPal tavaly kezdte el a kibocsátást, a Ripple a következő hetekben csatlakozik, a BitGo pedig ezen a héten a szingapúri Token2049 konferencián jelentette be, hogy jönnek ők is.

Az ilyen tokeneket valamilyen „valós” eszközhöz szokták kapcsolni, például gyakran vásárolnak mögéjük állampapírokat, ami biztos kamatbevételt és profitot hoz a szektorba lépő vállalatoknak. A tether ez év második felében 5,2 milliárd dollár (1840 milliárd forint) nyereséget termelt.

A Revolut következő célpontja India hatalmas piaca

A 2015-ben alapított, londoni központú Revolut csak a nyár derekán kapott banki licencet az Egyesült Királyságban. A cég tavaly 1,7 milliárd font bevételt ért el, világszerte 45 milliós felhasználói bázissal és 500 ezer üzleti partnerrel rendelkezik, összesen 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Jelenlétük nálunk is erős, a Revolut Bank vezérigazgatója a napokban járt Magyarországon.

Nagy Márton a Revolut Bank vezetőivel tárgyalt – ezt várja el a miniszter a pénzintézettől
A nemzetgazdasági miniszter a Revolut Bank vezérigazgatójával tárgyalt. A találkozón Nagy Márton kiemelte: a digitális gazdaság mára a teljes GDP legalább 25 százalékát adja.

A vállalat idén is ügyfelei számának többmilliós emelkedésére számít, és készülnek a nagy dobásra is.

A másfél milliárdos Indiában, a világ legnépesebb országában a Revolut 2021 óta jelen van, és már négyezer alkalmazottal rendelkezik, de eddig itt helyben nem kínáltak alkalmazást vagy kártyát. Jövőre ezen változtatnának, miután megszerezték az indiai jegybank elvi hozzájárulását, az ehhez szükséges technológiát már tesztelik és közel járnak a végéhez  – jelentette a Financial Times

A fintechek már jelen vannak Indiában. Szolgáltatásaiknak gátat szab az alacsony egy főre eső GDP – azaz a szegénység –, de a szubkontinensnyi országban a felső réteghez eljutni is hatalmas ügyfélkört jelent. A Revolut számára elérhető ügyfélkör – nyilatkozott az FT-nek Paroma Chatterjee, a bank indiai leányvállalatának vezérigazgatója – a népesség 10-15 százaléka. 

Ez már jelentős méret

– mondta.

A brit lap értesülései szerint a Revolut szándéka, hogy a Közel-Keleten is terjeszkedjék, az Egyesült Arab Emirátusokban már a kérelmet is beadták a jegybankhoz. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.